Πέμπτη 6 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζήτηση για τις νέες διαπραγματεύσεις

Εντείνονται οι διεργασίες και οι δηλώσεις σχετικά με τις νέες διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, αλλά και την ουσία τους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποίησε τους Αμερικανοβρετανούς να τερματίσουν τις μεθοδεύσεις για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν» ως έχει ή με διακοσμητικές αλλαγές.

Επίσης, επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι το προϊόν συμβιβασμού και δε θα εκπληρώνει όλες τις επιθυμίες και προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων. Ωστόσο, πρόσθεσε, «το τίμημα που θα πληρώσει ο κυπριακός ελληνισμός για την απόπειρα αυτοκτονίας που έγινε με το πραξικόπημα, θα πρέπει να είναι πληρωτέο και να μπορεί να αποσβεστεί σταδιακά από τις επόμενες γενιές». Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή, οι φημολογούμενες πρωτοβουλίες να μην οδηγήσουν σε δοτές λύσεις και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε να στοχεύουν στην κάλυψη και αθώωση της Τουρκίας, εν όψει της 3ης Οκτωβρίου.

«Εάν είναι δυνατή η επίτευξη λύσης μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, καλώς να ορίσει, εάν, όμως, θα τεθεί υπό μορφήν τελεσιγράφου, ας μείνει μακριά», είπε ο κ. Χριστόφιας, αποκλείοντας επίσης κάθε μορφή επιδιαιτησίας.

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για επανέναρξη διαδικασιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, νοουμένου ότι θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των διαδικασιών. Ο εκπρόσωπος απέκλεισε την επιδιαιτησία και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα.

Είπε, επίσης, ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εδραίωση της Κύπρου στα πλαίσια της ΕΕ και καταβάλλεται προσπάθεια η ΕΕ να συμβάλει περαιτέρω στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Ομως, ο εκπρόσωπος είπε ότι επί του παρόντος δε φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ σε ερώτηση, αν ο ΓΓ του ΟΗΕ σχεδιάζει να ορίσει νέο μεσολαβητή για το Κυπριακό, ο οποίος θα προέρχεται από την Ευρώπη, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο και καμία επίσημη πληροφόρηση, «έτσι θεωρώ ότι τα όσα δημοσιεύονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πάντως, πρόσθεσε ότι, σημασία δεν έχει η προέλευση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα ενεργήσει.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεντεύξεις του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη σε αθηναϊκές εφημερίδες, ο κ.Χρυσοστομίδης είπε «έχει πει πολύ σαφή πράγματα στις δηλώσεις του, αναφορικά με το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εκείνη η οποία που πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, και αναφορικά με την πορεία της Τουρκίας και τον έλεγχο στον οποίο θα υποβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την είδηση που φέρει Αμερικανούς και Βρετανούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ενίσχυση των Κατεχομένων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη επίσημη ενημέρωση επί του θέματος». Είπε ότι η πολιτική των δύο αυτών χωρών είναι «γνωστή», τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ενίσχυση δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα της κατάστασης που επικρατεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, ούτε να τροποποιήσει την παρανομία με οποιοδήποτε τρόπο.

Σε ερώτηση, αν η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τις προθέσεις της προεδρίας του Λουξεμβούργου στην ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για τη λουξεμβουργιανή προεδρία και συγκεκριμένα ότι το πρόγραμμα ουσιαστικά δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να αφεθεί το Λουξεμβούργο να εκδηλώσει τις προτεραιότητές του.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τα έγγραφα του Φόρεϊν Οφις που αναφέρονται στην περίοδο του 1974, είπε ότι θα γίνει δήλωση αφού μελετηθούν. Πάντως, είπε ότι φαίνεται από τα όσα έχουν δημοσιευτεί ότι η Βρετανία δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, ως εγγυήτρια δύναμη.

Επίθεση Ταλάτ κατά Παπαδόπουλου

Ο «πρωθυπουργός» στα Κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε διάλεξη που έδωσε προχτές στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, τον οποίο αποκάλεσε ηγέτη της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου και τόνισε ότι «δεν πολυεπιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού και ως εκ τούτου προβάλλει νέους όρους και προγραμματίζει νέα ΟΧΙ». Ο κ. Ταλάτ είπε ότι δε βλέπει άλλη λύση εκτός από αυτήν του τερματισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει την πολιτική που άρχισε πρόσφατα για τη λύση του προβλήματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Ρωσίας, είπε ότι πριν από το δημοψήφισμα η Ρωσία είχε ασκήσει «βέτο» για τμήμα του «σχεδίου Ανάν», αλλά στη συνέχεια άλλαξε πολιτική. Κατά τον κ. Ταλάτ, αυτό που ενοχλεί τη Ρωσία είναι ότι τα πάντα ρυθμίζονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία και δε ζητείται η γνώμη της. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία εγκρίνει τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η Γαλλία και η Κίνα δε θα έχουν αντιρρήσεις.

Σε ερώτηση σχετικά με την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού σε ένδειξη καλής θέλησης, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αυτό το θέμα «είναι πολύ σημαντικό και επικίνδυνο και σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο οι Ελληνοκύπριοι θα ισχυριστούν ότι η Τουρκία εξαναγκάστηκε να αποσύρει το στρατό της μετά την αντίσταση που προέβαλαν».

Για την επιστροφή ή το άνοιγμα της Αμμοχώστου, είπε ότι δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το αντίκρισμα μιας τέτοιας χειρονομίας.

Ο Ραούφ Ντενκτάς

Εξ άλλου, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια άτομα που κολακεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά και προσπαθούν να πλασάρουν στο λαό κάποιες δηλώσεις, τις οποίες ερμηνεύουν όπως τους συμφέρει. Πρόσθεσε:

«Τα άτομα αυτά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εμείς είμαστε στο πλευρό αυτών που υπερασπίζονται το κράτος και την κυριαρχία. Αν αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε το στάτους κβο, ναι, τότε το υποστηρίζουμε. Αν και ο λαός δεν πράξει το ίδιο, θα αποδυναμώσουμε την Τουρκία και θα χάσουμε την Κύπρο και χάνοντας την Κύπρο σημαίνει υποδουλωνόμαστε στους Ελληνοκυπρίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ