Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με χρήματα των δημοτών υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική

Τους πόρους των δήμων που θα χρηματοδοτήσουν λειτουργικές τους ανάγκες και έργα αλλά και εθνικές παρεμβάσεις μοίρασε χτες η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό συνεδρίασε χτες η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου προγράμματος «Θησέας», μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι παραπάνω δράσεις.

Οπως προκύπτει τόσο από τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων όσο και από το ίδιο το περιεχόμενο του «Θησέας», αυτό από ένα υποτιθέμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα μετατρέπεται σε πηγή κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των δήμων οι οποίοι επιβαρύνονται με νέες αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα από το «Θησέα» - δηλαδή κυρίως μέσα από την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση των δήμων - θα χρηματοδοτηθούν οι λεγόμενες οριζόντιες δράσεις (παιδικοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, σχολικοί φύλακες, ΚΕΠ, κλπ.). Μάλιστα, κριτήριο για τη χρηματοδότηση των δράσεων είναι η σύμπραξη με ιδιώτες, γεγονός που οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αρμοδιοτήτων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε να κατανείμει αρχικά το 45% των κονδυλίων του «Θησέα» (δηλαδή 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) για την πενταετία 2005 έως 2010 με τυπικά κριτήρια (πληθυσμός, έκταση δήμου, κλπ.). Από 1η Γενάρη 2006 θα ξεκινήσει η κατανομή του 35%, δηλαδή του ποσού των περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προγραμματικά κριτήρια, δηλαδή με βάση τις εθνικές και περιφερειακές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Για την άμεση έναρξη των έργων, οι δήμοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες διεργασίες μέχρι 15 Φλεβάρη, ώστε από Μάρτη να έχει ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων. Ποσοστό 20% των οριζόντιων δράσεων, των έκτακτων και επειγουσών αναγκών και της υποστήριξης της διαδικασίας για τις συμπράξεις δήμων και ιδιωτών θα χρηματοδοτηθεί με 700 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση την κατανομή που αποφασίστηκε, οι Περιφέρειες θα λάβουν τα εξής ποσοστά: Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 7,83%. Κεντρική Μακεδονία 11,39%. Δυτική Μακεδονία 7,55%. Ηπειρος 7,72%. Θεσσαλία 9,18%. Ιόνια νησιά 3,97%. Δυτική Ελλάδα 8,50%. Στερεά Ελλάδα 8,49%. Αττική 9%. Πελοπόννησος 10,09%. Βόρειο Αιγαίο 4%. Νότιο Αιγαίο 5,21%. Κρήτη 7,07%. Παρατηρείται ότι η Αττική παίρνει μία αύξηση της τάξεως του 1% σε σχέση με όσα λάμβανε από το ΕΤΠΑ, ενώ οι 17 δήμοι της Θεσσαλονίκης λαμβάνουν κονδύλια αυξημένα κατά 2,93%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ