Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στα ... βαθιά ο Αμπάς πριν καν ορκιστεί

Για άλλη μια φορά έτοιμοι να πολιορκήσουν τη Λωρίδα της Γάζας

Associated Press

Για άλλη μια φορά έτοιμοι να πολιορκήσουν τη Λωρίδα της Γάζας
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αποφασισμένος να εκμαιεύσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση σε ρήξη με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις εμφανίστηκε, και χτες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη παλαιστινιακή επίθεση κατά του εμπορικού μεθοριακού φυλακίου Κάρνι. Από την ισραηλινή πλευρά, αν και διαρρεόταν ότι «θα δώσει κάποιο περιθώριο χρόνου» στον Αμπάς, έγινε γνωστό διά μέσου των ΜΜΕ, αργά το βράδυ, ότι «διακόπτονται κάθε είδους επαφές με την κυβέρνηση Αμπάς μέχρις ότου η νέα παλαιστινιακή ηγεσία καταστείλει πλήρως τους μαχητές».

Εξι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση που σημειώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είτε είχε τοποθετηθεί βόμβα είτε εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο με περισσότερα από 100 κιλά εκρηκτικών, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί μέρος του τσιμεντένιου τείχους. Στη συνέχεια, 3 Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ μέσα από το άνοιγμα, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών.

Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε κατά ισραηλινής στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στην περιοχή και ότι τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, είναι στρατιώτες. Αργότερα, οι ισραηλινές αρχές άρχισαν να «θολώνουν τα νερά», αφήνοντας, ουσιαστικά αδιευκρίνιστη την ιδιότητα των θυμάτων αλλά και την ακριβή λειτουργία της τοποθεσίας που έγινε στόχος. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν, από κοινού, οι οργανώσεις «Χαμάς», «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» και Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης.

Αμέσως μετά την επίθεση, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν πυραύλους κατά του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Ντάιρ αλ Μπάλαχ στη βόρεια Γάζα, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα. Λίγες ώρες αργότερα, ο ισραηλινός στρατός σφράγιζε όλα τα περάσματα που ενώνουν τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ, επιβάλλοντάς της απόλυτη απομόνωση. Το πέρασμα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, στη Ράφα, είναι, ούτως ή άλλως, κλειστό εδώ και πέντε βδομάδες.

Χτες το πρωί, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, στη βόρεια Γάζα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι υποστηρικτές της «Χαμάς» πραγματοποίησαν διαδήλωση υπέρ των μαχητών που έφεραν σε πέρας την επίθεση στο Κάρνι. Στο Ντάιρ αλ Χατάμπ, της Δυτικής Οχθης, επίσης πραγματοποιήθηκε διαδήλωση από Παλαιστινίους που ζητούσαν να μη σταματήσει ο ένοπλος αγώνας.

Εύθραυστη ισορροπία

«Η επίθεση στο Κάρνι, όπως και οι ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε 9 Παλαιστινίους δε συμβάλλουν καθόλου στην ειρηνευτική διαδικασία και στην επανέναρξη του διαλόγου», εκτίμησε ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο νεοεκλεγείς Παλαιστίνιος Πρόεδρος, που αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, απέφυγε να υψώσει τους τόνους. Σε συνάντηση που είχε με Ισραηλινούς Αραβες βουλευτές στη Ραμάλα κατέστησε σαφές ότι «θα επιμείνει στην τακτική της πειθούς, προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέσα από εθνική παλαιστινιακή συναίνεση».

Ανάλογες διαβεβαιώσεις εμπεριέχονται και σε επιστολές που απέστειλε ο Μαχμούντ Αμπάς στους ΥΠΕΞ των αραβικών χωρών, προκειμένου να τους ενημερώσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να χειριστεί τις σχέσεις με το Ισραήλ. Χτες, μάλιστα, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αξιωματούχοι διευκρίνιζαν με κατηγορηματικότητα ότι η νέα ειδική μονάδα της παλαιστινιακής αστυνομίας, που θα λειτουργήσει στη Λωρίδα της Γάζας, θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τις ένοπλες συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου και όχι με τους μαχητές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκεχειρία με παρόντα τα τεράστια προβλήματα(2012-11-23 00:00:00.0)
Εισβολές, επιδρομές και τραγωδία στη Γάζα(2007-06-21 00:00:00.0)
Κλιμάκωση ενώ εκπνέει η «εκεχειρία»(2005-12-30 00:00:00.0)
Οξύνονται τα πνεύματα(2005-06-09 00:00:00.0)
Ισραηλινή κλιμάκωση με νέα πολύνεκρη εισβολή(2004-03-08 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις εκατέρωθεν για τον «οδικό χάρτη»(2003-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ