Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να εκδημοκρατιστεί η νομοθεσία για τα κρατικά αρχεία

Την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά στα κρατικά αρχεία, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Λιάνα Κανέλλη, προς την υπουργό Παιδείας Μ. Γιαννάκου.

«Η ισχύουσα νομοθεσία για τα κρατικά αρχεία (Ν. 1916/1991 και Ν. 1599/1986) θέτει σειρά αυθαίρετων και αντιδημοκρατικών περιορισμών στην πρόσβαση σε αυτά. Ετσι, εκτός από την εύλογη πάροδο 30 ετών, τίθενται αόριστοι όροι και υπερβολικές προϋποθέσεις, όπως η ασφάλεια του κράτους, η δημόσια τάξη, το τραπεζικό ή βιομηχανικό απόρρητο, ακόμη και το κατά την κρίση του διευθυντή των Γενικών Αρχείων του κράτους "εθνικό συμφέρον". Επιπλέον τίθενται ουσιαστικά εκτός πεδίου του νόμου τα αρχεία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης (άρθρο 41, παρ. 3 του Ν. 1946/1991)», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και συνεχίζει: «Με δεδομένο ότι αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να πληροφορείται έγκυρα τα ιστορικά γεγονότα είτε μέσω της δημοσίευσής τους, είτε μέσω της δυνατότητας μελέτης τους από τους αρμόδιους φορείς (πανεπιστήμια, επιστήμονες, πολιτικά κόμματα κλπ.)», οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου να εκδημοκρατιστεί η σχετική νομοθεσία για να γίνει δυνατή η υλοποίηση του δημοκρατικού αυτού δικαιώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ