Σάββατο 15 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
7ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΔΕΠ
Ανάγκη αναπροσανατολισμού του κινήματος

Κόντρα στη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κάλεσε στον αγώνα για μια άλλη εκπαιδευτική και κοινωνική πραγματικότητα

Ξεκίνησε χτες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 7ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), των πανεπιστημίων, που θα διαρκέσει μέχρι και αύριο, οπότε θα κλείσει με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής. Κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα συνεδρίασε η απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή, προχώρησε η νομιμοποίηση των συνέδρων και η συγκρότηση του συνεδρίου σε σώμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και η επίσημη εκδήλωση έναρξής του με την ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας και των εκπροσώπων των κομμάτων.

Κάλεσμα συμμετοχής στο «διάλογο» απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Ταλιαδούρος στους συνέδρους πανεπιστημιακούς, μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, όπου ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος γίνεται για «τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Εκ μέρους του ΚΚΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, η οποία αναφέρθηκε επίσης στο «διάλογο». «Μήπως έχετε αναρωτηθεί γιατί παρότι εδώ και χρόνια γίνεται συζήτηση για τον περίφημο διάλογο στην Παιδεία κι ενώ το ΕΣΥΠ είχε και άλλοτε θεσμοθετηθεί, μόλις φέτος μπαίνει για πρώτη φορά σε εφαρμογή; Κατά τη γνώμη μας, δύο είναι οι βασικότεροι λόγοι», είπε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κι εξήγησε: «Ο πρώτος, γιατί οι αναπροσαρμογές που επιχειρούνται στην Παιδεία είναι τόσο αρνητικές και οδυνηρές για το λαό, που κανείς δεν είναι διατεθειμένος - με πρώτη την κυβέρνηση - να αναλάβει μόνος του το πολιτικό κόστος της προώθησής τους. Ο δεύτερος γιατί η αγαστή σύμπνοια των απόψεων κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα επίμαχα θέματα του αποκαλούμενου διαλόγου δημιουργεί συνθήκες ώστε η όποια συζήτηση να επικυρώσει και μάλιστα να ντύσει με το μανδύα της επιστήμης τις βαθιά συντηρητικές τομές που εδώ και καιρό οι δυνάμεις της "αγοράς" έχουν απαιτήσει από την εκπαίδευση. Και οι δύο λόγοι συνηγορούν υπέρ της μη συμμετοχής των εκπαιδευτικών-συνδικαλιστικών φορέων στο όργανο αυτό».

Η Ελ. Μηλιαρονικολάκη άσκησε επίσης κριτική στην απερχόμενη ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ για την απόφασή της να συμμετάσχει στο «διάλογο», καθώς η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι αυτός θα αρχίσει από τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, εννοώντας τη διακήρυξη της Μπολόνιας και εκείνη του Βερολίνου που έθεσε τους ενδιάμεσους στόχους. «Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δεν επιτρέπεται να γίνουν το επιστημονικό άλλοθι ενός διαλόγου με προδιαγεγραμμένα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας το συνέδριο να πάρει «τέτοιες αποφάσεις που θα βοηθήσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα να σταθεί επάξια στο ύψος της περίστασης».

«Αυτό που κρίνεται είναι η κοινωνική αποστολή των πανεπιστημίων και της επιστήμης, η ίδια η επιστημονική υπόσταση των Ανώτατων Ιδρυμάτων μας, σε τελευταία ανάλυση, που προσφέρεται ολοκαύτωμα στους βωμούς και στα ιερά της αγοράς», είπε η Ελ. Μηλιαρονικολάκη, και καταλήγοντας τόνισε: «Η πρόοδος της επιστήμης, η απελευθέρωση των ανεξάντλητων δυνάμεών της προϋποθέτει την ανάπτυξη της παραγωγής και της οικονομίας σε όλους τους κοινωνικά αναγκαίους τομείς. Και αύξηση της παραγωγής σημαίνει κατάργηση του κέρδους. Οσο μέτρο προόδου της κοινωνίας θα είναι το κέρδος, ούτε η εκπαίδευση, ούτε ο άνθρωπος θα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από αυτό. Εμείς δε θα σας πούμε ότι υπάρχει και κάποια άλλη αντινεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείρισης, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, στην εργασία και στην Παιδεία είναι ανάγκη που πηγάζει από τους ίδιους τους νόμους του καπιταλισμού. Αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες δεν έχουμε παρά να αγωνιστούμε όχι μόνο για μια άλλη εκπαιδευτική αλλά και για μια άλλη κοινωνική μαζί πραγματικότητα. Για μια πραγματικότητα που θα χρειαστεί την επιστήμη περισσότερο ίσως από κάθε άλλο κατόρθωμα του ανθρώπινου πολιτισμού».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Συλβάνα Ράπτη, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Μ. Παπαγιαννάκης, καθώς και οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ, Γ. Καλομοίρης, και της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, Γ. Τσάκνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ