Τρίτη 18 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοποιούνται 30.000 παιδιά

Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 παιδιά στην Ελλάδα πέφτουν θύματα σοβαρών περιστατικών κακοποίησης, ενώ, σύμφωνα με έρευνα, το 56% των ερωτώμενων γυναικών υφίσταται μερικές φορές ή συχνά λεκτική ή και ψυχολογική βία και το 3,6% σωματική βία. Περίπου 1 στις 3 γυναίκες στη χώρα μας που υπήρξαν μάρτυρες βίας μεταξύ των γονιών τους ή θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ζουν σήμερα με βίαιο σύζυγο.

Αυτά είναι μερικά από τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, στην ημερίδα με θέμα «Διαταραχή μετατραυματικού άγχους και κατάχρηση ουσιών», που διοργάνωσε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Το ένα τρίτο των ανθρώπων, που υφίστανται σωματικές κυρίως βλάβες μετά από επεισόδια κακοποίησης, αναπτύσσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές και μετά από τέτοιου τύπου ψυχικά τραύματα το 52% των ανδρών κάνει κατάχρηση αλκοόλ και το 35% κατάχρηση άλλων ναρκωτικών ουσιών, ενώ στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 28% και 27%, επισήμανε η Λ. Νάτζαβιτς, καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σχετικά με την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα, ο Γ. Μόσχος, υπεύθυνος του Κύκλου Δικαιωμάτων του Παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη, ανέφερε ότι η ακριβής έκταση του φαινομένου στη χώρα μας δεν είναι γνωστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ