Σάββατο 13 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Ανάφλεξη μεθοριακών συγκρούσεων

ANTIΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-

Μετά από «ανάπαυλα» λίγων μηνών ξανάρχισαν χτες οι συγκρούσεις στις μεθοριακές περιοχές Αιθιοπίας και Ερυθραίας, μετά την κατάρρευση και του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο ΒΒC, θέατρα σφοδρών συγκρούσεων ήταν οι μεθοριακές περιοχές Μερέμπ - Στετίτ (κοντά στο δυτικό άκρο των συνόρων των δύο χωρών) και η πόλη Ζαλαμπέσα.

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Ερυθραίας υποστήριξε σε δηλώσεις του πως οι νέες συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά από εχθροπραξίες του στρατού της Αιθιοπίας νωρίς χτες το πρωί στην περιοχή Μερέμπ - Στετίτ, με στόχο «μαζικά πλήγματα κατά αμάχου πληθυσμού». Ο αξιωματούχος της Ερυθραίας υποστήριξε πως οι χτεσινές συγκρούσεις ήταν οι σφοδρότερες εδώ και ένα χρόνο.

Ολα αυτά σημειώνονται ένα 48ωρο μετά την αποτυχία των συνομιλιών Αιθιοπίας - Ερυθραίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και ως εκ τούτου εξανεμίζονται για την ώρα οι ελπίδες για την εξέρευση ικανοποιητικής ειρηνευτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με αφορμή μεθοριακές διαφορές. Οσο για τα θύματα αυτού του πολέμου; Οι πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι μέχρι σήμερα μεθοριακές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 19.000 ατόμων και τη δημιουργία μεγάλου κύματος προσφύγων και από τις δύο χώρες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ