Πέμπτη 20 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τώρα ο λόγος μας έχει πέραση...

Ικανοποίηση για την πολιτική του δικομματισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Πανηγύρια για τα προνόμια που τους προσέφερε η ΝΔ... «Μούτρα» για τον «βασικό μέτοχο»

Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι βιομήχανοι από την κυβέρνηση κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του ΣΕΒ, δεν παρέλειψαν ωστόσο να χρησιμοποιήσουν σκληρή γλώσσα για το ζήτημα του «βασικού μετόχου», ισορροπώντας ανάμεσα στην ...επιβράβευση και στην αποδοκιμασία. Συμπερασματικά, όμως, ο ΣΕΒ παραδέχτηκε, ή μάλλον υπερηφανεύτηκε, μέσω του προέδρου του, Οδ. Κυριακόπουλου, ότι «τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει η απήχηση του ΣΕΒ και οι απόψεις του γίνονται δεκτές». Επιβράβευσε έτσι συνολικά τον δικομματισμό, επιβεβαίωσε περίτρανα ότι οι «πρασινογάλαζες» κυβερνήσεις είναι συνεπείς υποστηρικτές του μεγάλου κεφαλαίου και απέδειξε ότι πράγματι ο ΣΕΒ «δεν ταυτίζεται με καμία παράταξη».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ήταν γλαφυρός στις εκφράσεις του υπέρ του κυβερνητικού έργου, ξεκαθαρίζοντας αρχικά ότι «δεν υπάρχει ρήξη με την κυβέρνηση». «Στην ουσία συμφωνούμε, στους ρυθμούς έχουμε άλλη άποψη», τόνισε ο πρόεδρος των βιομηχάνων, κάτι που επανέλαβε στη διάρκεια της συνέντευξης. Και το αιτιολόγησε λέγοντας ότι οι βιομήχανοι αντιμετωπίζουν την πίεση της αγοράς, είναι ανυπόμονοι, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με «ωριμότητα και ρεαλισμό». Αυτό δεν τον εμπόδισε στη συνέχεια να επισημάνει ότι οι πολιτικοί μετρούν και το πολιτικό κόστος και τις σφυγμομετρήσεις και γι' αυτό δεν ικανοποιούν ορισμένα από τα αιτήματα των βιομηχάνων, αλλά και ότι οι καταστάσεις πιέζουν και ο ΣΕΒ βλέπει πού οδηγούμαστε. Οπότε «ό,τι δε λυθεί τώρα θα οδηγήσει σε πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις όταν θα κληθούμε να το λύσουμε».

Πάντως, «όταν η φωνή του ΣΕΒ είναι καλά τεκμηριωμένη βρίσκει ανταπόκριση» και «πάρα πολλές απόψεις μας έχουν γίνει δεκτές», σημείωσε ο Οδ. Κυριακόπουλος. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί και συγκεκριμένα παραδείγματα, που οι κυβερνώντες υιοθέτησαν θέσεις του ΣΕΒ, όπως:

  • Το φορολογικό σύστημα που, όπως είπε, είναι σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, παρόλο που θα μπορούσε να είναι τολμηρότερος ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης
  • Ο αναπτυξιακός νόμος, που «ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό όλα μας τα αιτήματα», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του υπουργού Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης ήταν ο επίσημος ομιλητής εκ μέρους της κυβέρνησης στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ τη Δευτέρα, όπου «έπνιξε» στις ευχαριστίες τους βιομηχάνους. Σε ανταπόδοση, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι πρόκειται για έναν «ευέλικτο» υπουργό, ο οποίος, παρουσιάζοντας το έργο και το πρόγραμμα του υπουργείου, τους έκανε να καταλάβουν ότι συμβαίνουν σημαντικά πράγματα για την ενίσχυση του «επιχειρείν» που ο υπουργός το στηρίζει «χωρίς ενοχές».

Ομως, ένα νόμισμα έχει δύο όψεις. Ετσι, ο Οδ. Κυριακόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η εμπιστοσύνη χτίζεται αργά και γκρεμίζεται με μία λάθος κίνηση» και αυτό το μήνυμα το στέλνει στην πολιτεία με αφορμή το νομοσχέδιο για τον «βασικό μέτοχο». Γιατί, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «αν πεις σε ένα ξένο τι διαδικασίες απαιτούνται για να κάνει μια δουλιά με βάση το νομοσχέδιο, θα γελάσει». Οπου «δουλιά» σημαίνει να έρθει στην Ελλάδα και να κερδίσει με τα λεφτά του δημοσίου, τα λεφτά του ελληνικού λαού, κάτι που σύμφωνα με τους βιομηχάνους πρέπει να γίνεται με τους ελάχιστους περιορισμούς. Ο ΣΕΒ, μάλιστα, πάει ακόμη μακρύτερα και υποστηρίζει ότι «το δημόσιο συμφέρον εξασφαλίζεται όταν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Με απλές, διάφανες διαδικασίες, με μικρό ρίσκο, όταν κανείς δεν παρεμβαίνει»!!! Ο πρόεδρος των βιομηχάνων πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν κάποιος παρέμβει, τότε θα χρειαστεί και μια αυστηρή τιμωρία.

Φάρμακο για κάθε νόσο είναι και πάλι, για τους βιομηχάνους, το «μικρό, ευέλικτο δημόσιο», που δε θα ασκεί επιχειρηματική δράση. Ομως, οι διατάξεις του νόμου για τον «βασικό μέτοχο» δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αν και το πρόβλημα ξεκινάει από το Σύνταγμα, καθώς οι βιομήχανοι υπενθύμισαν ότι διαμαρτύρονταν και για τον προηγούμενο νόμο. Στο «διά ταύτα» ο επιχειρηματικός κόσμος «αποθαρρύνεται» να κάνει δουλιές με το δημόσιο, ο νόμος δε θα έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και «επειδή μας ενοχλούν πέντε άτομα, φτιάχνουμε ένα κατασκεύασμα που φακελώνει και παρακολουθεί χιλιάδες άτομα»!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νόμος μόνο ...τα συμφέροντά μας! (2005-07-21 00:00:00.0)
Απαιτούν «ολοκαύτωμα» για εργασιακές σχέσεις - Ασφαλιστικό (2005-06-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-02-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στην εκλογολογία (2003-12-13 00:00:00.0)
Τα... αναπτυξιακά (2003-05-15 00:00:00.0)
Χαιρετίζουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2002-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ