Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
***

ΦΩΤ 4

Στη μνήμη του πατέρα μας ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, μαχητή του ΔΣΕ και πολιτικού πρόσφυγα, ο οποίος πέθανε μόλις επαναπατρίστηκε το 1978. Της μάνας μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, η οποία σκοτώθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου, του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, μαχητή του ΔΣΕ ο οποίος σκοτώθηκε το 1949, της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, μαχήτριας του ΔΣΕ που πέθανε στο χωριό της Μεταλλικό Κιλκίς το 1996, προσφέρουμε 50 ευρώ ενίσχυση στο «Ριζοσπάστη».

Οικ. (Μιχαηλίδου) Βασιλειάδου Ελένη, Γεώργιος Θεόφιλος.

* * *

ΦΩΤ

Στη μνήμη της αξέχαστης γυναίκας μου ΛΙΖΑΣ ΨΩΜΙΑΔΟΥ προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο μέσω της ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων.

Σταύρος Ψωμιάδης.

  • Επίσης, στη μνήμη της, η γειτόνισσά της Κατερίνα Κασαπίδου προσφέρει στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο 20 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων.

***

φωτ

Πάνε 55 χρόνια από τότε που ντόπιο φασιστικό βόλι έκοψε το νήμα της ζωής του παλικαριού ΝΙΚΟΥ ΛΥΤΡΑ, μαχητή του ΔΣΕ από το Σερνικάκι Φωκίδας. Στα 18 χρόνια του, ανταρτοΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, με αξιόλογη δράση. Τον προβλημάτισε η αιχμαλωσία του στην Αθήνα από τους Αγγλους στα Δεκεμβριανά και διατηρούσε επιφυλάξεις για τους διοικητές του. Μετά την Απελευθέρωση πιάστηκε, εξορίστηκε και τον Ιούλη του 1947, επιστρέφοντας από την εξορία, την ίδια μέρα, προσχώρησε στο ΔΣΕ στο Τμήμα του Διαμαντή. Τον Ιούνη του 1949 σκοτώθηκε σε ενέδρα στο χωριό του, ενώ βρισκόταν σε αποστολή με την ομάδα του. Ηταν το τρίτο θύμα της οικογένειας Λύτρα, στο δύσκολο και άνισο αγώνα.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου», 30 ευρώ, στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο και συνεχίζω τον αγώνα για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και για τα οποία θυσιάστηκε.

Η αδελφή του Βαγγελιώ Λύτρα

***

Για την επιτυχία του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ προσφέρουμε 200 ευρώ μέσω της ΚΟ ΤΑ Καλλιθέας, στη μνήμη της αγωνίστριας συζύγου και μητέρας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑ που χάσαμε τόσο άδικα και πρόωρα.

Γιώργος Γεωργαλάς, Σταύρος Γεωργαλάς, Πέτρα Γεωργαλά, Σάκης Γεωργαλάς

***

Ο ΠΕΡΙΣΙΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ του Χαράλαμπου γεννήθηκε το 1914 στο Μεσελερί Ιεράπετρας του Ν. Λασηθίου Κρήτης και πέθανε το 2001. Πολέμησε εναντίον των Γερμανοϊταλών κατακτητών και, μετά την κατάρρευση του Μετώπου, διέφυγε στη Μ. Ανατολή από όπου επέστρεψε το 1950. Εκτοτε και μέχρι το θάνατό του στάθηκε πάντα κοντά στο Κόμμα και πάλεψε γι' αυτό. Στη μνήμη του, αντί μνημοσύνου, προσφέρω στο ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο το ποσό των 100 ευρώ, μέσω την ΚΟΒ ΔΕΗ Πειραιά.

Περισινάκης Χαράλαμπος

***

φωτ 2

Στις 7 Οκτώβρη έκλεισαν 40 ημέρες από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΓΑΛΑΝΑΚΗ, η αδερφή του Κική και ο γαμπρός του Λευτέρης Πρέκας προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ρίζο» στη μνήμη του.

Η Ζήνα Παντελοπούλου προσφέρει στη μνήμη του συζύγου της ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από το θάνατό του, 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλλήνης.

Επίσης ο Μιχάλης Περράκης προσφέρει στη μνήμη και των δύο 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου στην ΚΟΒ Παλλήνης.

***

φωτ.

Πέρασαν δυόμισι χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ. Στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εμπόρων, 30 ευρώ για το 17ο Συνέδριο.

ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΚΟΥΡΤΑΣ
Ο ανιψιός του Θανάσης

***

ΦΩΤ

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΡΑΣΚΙΑ, μέλους του ΚΚΕ από τη μεταξική δικτατορία και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, η σύζυγός του Ελένη Θρασκιά και οι κόρες του Αριστέα και Ειρήνη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Σεπολίων, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ που υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή τις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος. Οργανωτής της ΚΟ Αιγάλεω μετά τη μεταπολίτευση καθώς και ιδρυτής του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω μαζί με τους επιζώντες Συμεωνίδου Λουλού και Γιώργο Παπαδημητρίου. Η σύζυγός του Ελευθερία Μιχαλακάκου προσφέρει, σε δεύτερη δόση, για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, μέσω ΚΟ Αιγάλεω 50 ευρώ.

***

φωτ

Πριν ένα χρόνο «έφυγε» πρόωρα από κοντά μας ο λατρεμένος μας σύζυγος και πατέρας σ. ΝΙΚΗΤΑΣ Γ. ΟΥΝΤΡΙΑΣ 54 ετών. Κομμουνιστής, αγωνιστής, ιδεολόγος, οικογενειάρχης, πρώτος Γραμματέας της ΚΝΕ στη Λάρισα, μετά τη μεταπολίτευση. Παλεύοντας σε δύσκολες συνθήκες, έδειξε τον ίδιο δρόμο στα παιδιά του. Τιμούμε επίσης τους αγαπημένους μας: Γρεβενίτη Π. Αθανάσιο πατέρα και παππού, Ούντρια Σ. Γεώργιο πεθερό και παππού. Κομμουνιστές και αγωνιστές που το Κόμμα ήταν η ζωή τους και «έφυγαν» από κοντά μας πριν 2 και 3 χρόνια, αντίστοιχα. Πάντα θα τους θυμόμαστε με αγάπη και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε στα χνάρια τους. Προσφέρουμε στη μνήμη τους χρηματικό ποσό προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος μέσω ΚΟΒ Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας.

Η σύζυγος Ζωή Γρεβενίτη - Ούντρια. Τα παιδιά Γιώργος και Εύη Ούντρια.

***

Στη μνήμη των γονιών μας ΚΩΣΤΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ και ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ- ΜΠΑΝΑΡΑ, από Βαλτεσινίκο Αρκαδίας, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και πιστών οπαδών του ΚΚΕ. Καθώς και όλων των αγωνιστών που έπεσαν για τα ιδανικά τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αρτέμιδας 180 ευρώ.

ΛΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΥΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
Τα παιδιά τους Γιώργης, Μίμης, Πέπη, Ελένη.

***

Στη μνήμη του θείου μου ΗΛΙΑ ΤΖΑΚΗ που εκτελέστηκε στις 22/10/1948 και του αδερφού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΑΚΗ που εκτελέστηκε μαζί με το θείο του για την αντιστασιακή τους δράση, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ μέλη του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ελληνικού.

Αλέκος Τζάκης.

***

Η ΚΟΒ και το τμήμα της Εθνικής Αντίστασης Μεγάλης Βρύσης δίνουν στην εξόρμηση που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ 150 ευρώ και 50 ευρώ στην ΠΕΑΕΑ Κιλκίς. Στη μνήμη των παλικαριών της που πέσανε, πολεμώντας σε διάφορα μετερίζια του αγώνα για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για το καλό του λαού. Ακόμα, στη μνήμη αυτών που πέθαναν στις φιλόξενες λαϊκές δημοκρατίες και δεν πρόλαβαν να γυρίσουν στις οικογένειές τους. Και στους αξιωματικούς που πέθαναν στον τόπο τους (ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - Ανάπηρος, ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ)

Το Τμήμα της Διοικούσας Επιτροπής Μεγάλης Βρύσης.

***

φωτό 2

Ο Μιχάλης Περράκης προσφέρει προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Παλλήνης, στη μνήμη της μητέρας του ΑΜΑΛΙΑΣ ΠΕΡΡΑΚΗ και των θείων του ΦΩΚΙΩΝΑ ΣΤΡΑΤΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗ που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά του Κόμματος στο ΔΣΕ.

ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

φωτο 2

Στη μνήμη των αξέχαστων θείων μας ΔΗΜΟΥ και ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΣΚΟΥΡΤΑ, που δολοφονήθηκαν από παρακρατικές ομάδες του χωριού μας Κωνωπίνας Ξηρόμερου Αιτ/νίας στις 10 Ιουνίου 1945 στελέχη του ΚΚΕ. Ο Δήμος τελειόφοιτος γυμνασίου πήγαινε για γιατρός, ο Ευγένιος δάσκαλος διορισμένος στο Αμπελάκι Βάλτων Αιτ/νίας έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος στο Αλβανικό μέτωπο, τραυματίστηκε έγιανε και επέστρεψε πάλι στο μέτωπο, οργάνωσε το ΕΑΜ στο Βάλτο με τον Νίκο Πάνο, τραβαγέρη Αθηνών. Τους Νίκο Πάνο, Ευγένιο Σκούρτα και Ματαράγκα, τους πέρασε ο Χούτας, οπλαρχηγός του Ζέρβα, στρατοδικείο γιατί εξοπλίζανε τον ΕΛΑΣ. Προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του Κόμματος 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Φάρου Ν. Σμύρνης.

Τα ανίψια τους: Αποστολάκη Ευγενία, Δημήτρης Σκούρτας, Ευάγγελος Σκούρτας.

***

ΦΩΤ 2

Ο αγωνιστής ΦΩΤΗΣ ΓΕΛΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (καπετάν Καίσαρης) από τη Μικρά Ασία, γεννήθηκε το 1898. Πρόσφυγας μετά την Καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκε στο χωριό Νέα Καισάρεια Κατερίνης. Βοήθησε στη συγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στην Κατοχή, καθώς και στην οργάνωση της ένοπλης αντίστασης του ελληνικού λαού στον κατακτητή στην περιοχή Πιερίων Ολύμπου. Μέλος του ΚΚΕ από το 1942 και καπετάνιος συγκροτήματος του ΕΛΑΣ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες καθώς και στη μάχη του Κιλκίς. Στις αρχές Μάρτη του 1945 πιάστηκε, βασανίστηκε στα κρατητήρια της Κατερίνης και, σε συνέχεια, στάλθηκε στο Επταπύργιο και μετά στη Βέροια. Αφέθηκε ελεύθερος τα Χριστούγεννα του 1946 με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του. Από το Φλεβάρη του 1947 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ με τον 17χρονο γιο του. Πολιτικός πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας. Ο Φώτης Γελαστόπουλος πέθανε το 1975 στο Μπρνο Τσεχοσλοβακίας.

ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ (Νικηφόρος) γεννήθηκε το 1926 στο χωριό μεγάλη Στέρνα - Κιλκίς από γονείς αγρότες, πρόσφυγες του Πόντου. Μέλος του ΚΚΕ, έδωσε πολλές μάχες εναντίον των Γερμανών κατακτητών σαν διοικητής υποδειγματικής ΕΠΟΝίτικης διμοιρίας. Τραυματίστηκε βαριά στην τελευταία μάχη Θεσσαλονίκης - Νέα Σάντα. Στέλεχος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ πήρε μέρος στο συνέδριο της ΠΟΔΝ στη Σόφια σαν εκπρόσωπος της ΕΠΟΝ. Πολιτικός πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας από το 1949. Πέθανε πρόωρα στην πόλη Μπρνο της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας το 1981 πριν προφθάσει να επιστρέψει στην πατρίδα.

Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ - ΒΕΝΕΤΗ (ΜΑΙΡΗ) γεννήθηκε το 1928 στο χωριό Φούστανη Αριδαίας από γονείς αγρότες πρόσφυγες από Μικρά Ασία. Μέλος της ΕΠΟΝ, αγωνίστηκε στην Αντίσταση στην περιοχή Αλμωπίας. Το 1948 έφυγε με αποστολή παιδιών στη Γιουγκοσλαβία και έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας από το 1949. Επαναπατρίστηκε το 1986 με το γιο της και πέθανε το Φλεβάρη του 2003 στο Χαλάνδρι.

Στη μνήμη των αγωνιστών Φώτη Γελαστόπουλου (καπετάν Καίσαρης), Γεωργίου Μιχαηλίδη (Νικηφόρος), Ευδοκίας Μιχαηλίδου (Μαίρη) ο Αθανάσιος Μιχαηλίδης, η Ολγα Μιχαηλίδου, η Καλλλιόπη Γελαστοπούλου και τα παιδιά της Δέσποινα, Ελένη και Φώτης πρόσφεραν 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Το παράρτημα ΕΑ Χολαργού, προσφέρει 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Του κόμματος που ιδρύθηκε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του Μπολσεβίκικου Κόμματος υπό τη μεγάλη καθοδήγηση του Μεγάλου ΛΕΝΙΝ, με τη συνεργασία του μετέπειτα ηγέτη του ΚΚΣΕ ΣΤΑΛΙΝ. Στο μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα που εδραιώθηκαν σε όλη την ανθρωπότητα οι ιδέες του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Επίσης μην ξεχνάμε το μεγάλο αγωνιστή πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και τον ήρωα των επαναστατικών και λαϊκών αγώνων ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΡΑΣΚΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΡΑΣΚΙΑΣ

ΠΕΡΡΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ
ΠΕΡΡΑΚΗ ΑΜΑΛΙΑ

ΦΩΚΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΣ
ΦΩΚΙΩΝ ΣΤΡΑΤΗΣ

ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΟΥΝΤΡΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
ΟΥΝΤΡΙΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ