Παρασκευή 21 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενδοκατοχικά προβλήματα

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνεται ο προβληματισμός στους κόλπους των κατοχικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα των εκλογών καθώς όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης κλιμακώνεται η βία και πληθαίνουν τα προβλήματα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Πολ Γούλφοβιτς, παραδεχόταν ότι η σοβαρότερη μέριμνα της Ουάσιγκτον, στο εξής, είναι να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώνονται στην κατεχόμενη χώρα, αναγνωρίζοντας, εμμέσως, ότι το ανθρώπινο κόστος έχει αρχίσει να γίνεται δυσβάσταχτο για τις κατοχικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι το Λονδίνο ασκεί, πλέον, πιέσεις προς την Ουάσιγκτον να καταρτιστεί ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα» αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ, το οποίο δε θα υπερβαίνει τους 18 μήνες. Παραλλήλως, ενώ προετοιμάζονται πυρετωδώς τα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εκλογών της 30ής Γενάρη, η βουλγαρική ηγεσία κατέστησε σαφές ότι δε θα ανταποκριθεί στο αίτημα της δοτής ιρακινής κυβέρνησης και δε θα αναπτυχθούν Βούλγαροι στρατιώτες στα εκλογικά τμήματα «σε καμία περίπτωση, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας».

Επίσης, χτες, στόχος επίθεσης έγινε βρετανική στρατιωτική βάση στη, συνήθως, ήρεμη Βασόρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη την ώρα που εξέρχονταν οι Ιρακινοί εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα περισσότερα θύματα. Δε διευκρινίστηκε ούτε ο αριθμός, ούτε η κατάστασή τους.

Την ίδια ώρα, στη Σαμάρα, στο βορρά, σκοτώθηκαν σε επίθεση 2 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν αρκετοί. Στο Μπάλαντ σκοτώθηκε 1 Τούρκος οδηγός. Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ανακοίνωση της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σούνα», που υποστηρίζει ότι απήγαγε και εκτέλεσε 2 «πράκτορες», 1 Βρετανό και 1 Σουηδό, στο Μπαϊτζί, αλλά και ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και προειδοποιεί για «μακρόχρονο αγώνα κατά των απίστων κατακτητών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ