Κυριακή 23 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ALITALIA - ΕΡΕΥΝΑ: Τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το σχέδιο διάσωσης του προβληματικού ιταλικού αερομεταφορέα «Alitalia» ανακοίνωσε, την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς στοχεύει να εξακριβώσει εάν εμπεριέχονται σ' αυτό στοιχεία παράνομης κρατικής στήριξης. Κατά τη νομοθεσία της EE, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέχουν οικονομική στήριξη στους εθνικούς αερομεταφορείς τους, μόνο μια φορά. Στην περίπτωση της «Alitalia», έχει ήδη συμβεί το 1997 και, ως εκ τούτου, δε δύναται να της δοθούν άλλες κρατικές επιχορηγήσεις.

ΙΝΔΙΑ - ΡΩΣΙΑ: Δυναμική είσοδο στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας σχεδιάζει η Ινδία, όπως επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη και διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Νέου Δελχί. H κρατική Oil and Natural Gas Corp (ONGC) της Ινδίας, που ήδη κατέχει μερίδιο 20% στο ρωσικό πρόγραμμα παραγωγής Sakhalin-1, έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της να αποκτήσει συμμετοχή και στο Sakhalin-3, ενώ μόλις προ ημερών έλαβε το «πράσινο φως» της κυβέρνησής της για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την απόκτηση μεριδίου στην πρώην βασική παραγωγική μονάδα της YUKOS.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ: Μικρό εκτιμάται ότι θα είναι το οικονομικό κόστος από την καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία και δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της (τεύχος Γενάρη). Η ΕΚΤ διαπιστώνει επίσης ενδείξεις ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ευρωζώνη κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ύστερα από την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στο τέταρτο τρίμηνο η βιομηχανική δραστηριότητα παρέμεινε ασθενής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ