Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Χαστούκι σε εργοδοσία και εργατοπατέρες

Αποφάσισαν απεργία - την πρώτη μετά από 20 χρόνια - ενάντια σ' ένα όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας. Η επιμονή στην ταξική γραμμή φέρνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Ισχυρότατο μήνυμα αντίστασης, αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης, ενάντια στους εκβιασμούς και τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας της «Ιντρακόμ» και της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι δε θα δεχτούν να ξεπουλήσουν τα ίδια τα δικαιώματά τους και θα τα υπερασπιστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Την απάντηση αυτή έδωσαν με τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας που έγινε σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, για να αποφασίσουν αν αποδέχονται την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου για επέκταση του εργάσιμου χρόνου κατά 35 λεπτά την ημέρα τζάμπα - υπό τον εκβιασμό ότι αλλιώς θα γίνουν 400 απολύσεις - ή την απόρριψή της και 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 του Φλεβάρη που είχαν προτείνει οι ταξικές δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, από τους 1.425 ψηφίσαντες, 840 ψήφισαν την απόρριψη της επέκτασης του ωραρίου και υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων και 521 ψήφισαν την πρόταση της διοίκησης του σωματείου, ενώ βρέθηκαν και 66 άκυρα και λευκά.

Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έστειλαν ουσιαστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του σωματείου και προχωρούν πλέον σε αγωνιστική κατεύθυνση, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην επέκταση του ωραρίου και τις απολύσεις.

Η χτεσινή θετική απόφαση των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα και της επιμονής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να ακολουθεί με συνέπεια τη γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες και τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, αν με συνέπεια ακολουθηθεί η γραμμή της ταξικής αντιπαράθεσης. Είναι χαρακτηριστικό να σημειώσουμε ότι στην «Ιντρακόμ», σαν αποτέλεσμα της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου και της γραμμής του πλήρους συμβιβασμού που ακολουθεί, έχει να γίνει απεργία περίπου 20 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1985 οπότε έγινε τελευταία φορά.

Με δήλωσή του στο «Ρ», μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Κώστας Παπαγεωργίου μέλος της Αγωνιστικής Ενότητας τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι στην "Ιντρακόμ" με τη στάση τους έδειξαν ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που επιχειρεί η εργοδοσία με τις πλάτες της διοίκησης του σωματείου. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της "Ιντρακόμ", να αντισταθούν για να μην περάσουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα και να αγωνιστούν για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ