Σάββατο 29 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
Υπόδειγμα λαϊκής δημοσιογραφίας

Ο Νίκος Καραντηνός είναι φτιαγμένος από τα ανεπανάληπτα υλικά της ηρωικής αυτής εποχής. Της αρμονικής πρόσμειξης των τότε αντικειμενικών συνθηκών, με την εξεγερτική και πατριωτική φωνή του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ. Κι όλ' αυτά, μπολιασμένα με την κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, τη διαλεκτική και ταξική θεώρηση των φαινομένων και της κοινωνικής εξέλιξης. Τα παραπάνω τόνισε ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ρ». Σκιαγραφώντας, στη συνέχεια μεταξύ άλλων, τον δημοσιογράφο Καραντηνό, σημείωσε:

«Τα γραφτά του διακρίνονται για την ευκρίνεια και την αμεσότητα των νοημάτων τους. Οι λέξεις είναι ακριβοζυγισμένες. Τα καλολογικά στοιχεία είναι αρκετά, αλλά ποτέ σε βάρος του περιεχομένου. Το ύφος είναι στιβαρό και γεμάτο ζωντάνια, σαν το ψάρι που σπαρταράει στο δίχτυ. Τίποτε στα γραφτά του δεν είναι περιττό. Ηρθα σε πολύ δύσκολη θέση, τις ελάχιστες φορές, που χρειάστηκε να κάνω χρήση της ευθύνης μου, ως αρχισυντάκτη, ώστε το γραπτό να χωρέσει στον καθορισμένο χώρο της σελίδας.

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό, όμως, της δημοσιογραφικής δουλιάς του Νίκου δεν είναι το γεγονός πως τα γραπτά του αποτελούν ένα όμορφο και με σωστό συντακτικό συνταίριασμα λέξεων, απλά και μόνο. Τα γραπτά του ακουμπούν και παίρνουν ζωή από τα προβλήματα των απλών ανθρώπων του λαού και φωτίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους και το δρόμο για το ξερίζωμα των τελευταίων, έρχονται να μεταδώσουν το φως αυτής της αλήθειας, γίνονται μοχλός κινητοποίησης και δράσης των ανθρώπων.

Η δημοσιογραφική δουλιά του Νίκου Καραντηνού ήταν και είναι υπόδειγμα λαϊκής δημοσιογραφίας. Αναδείχνει και, ταυτόχρονα, δικαιώνει τον έντονα κοινωνικό χαρακτήρα της δουλιάς των δημοσιογράφων. Χαρακτήρας που έχει αποκτήσει στις μέρες μας ακόμη μεγαλύτερη σημασία και βαρύτητα, καθώς όλοι γνωρίζουμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των συγχρόνων έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και των συνειδήσεων, ακόμη και του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Για μας, για το "Ριζοσπάστη" - ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Τ. Τσίγκας - η αγωνιστική του στάση και η πλούσια προσφορά του αποτελούν έναν τίτλο τιμής και, ταυτόχρονα, ένα φωτεινό και ξεχωριστό παράδειγμα. Και ευχόμαστε ολόψυχα να τον έχουμε πολλά χρόνια ακόμη στο πλάι μας, να μας δίνει δύναμη και να μας "δανείζει" από την αστείρευτη αισιοδοξία και τη μεγάλη του πίστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ