Τρίτη 16 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Στα ύψη η ανεργία με ... σχέδιο!

Πρόγραμμα συντονισμού της πολιτικής για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων το νέο ΕΣΔΑ, με την ανεργία του 1999 στο 11,7% έναντι 11,1% το 1998 και - επίσημα - 522 χιλ. άνεργους

Περισσότερα αντεργατικά «ενεργητικά μέτρα» προτείνει η κυβέρνηση για την «αύξηση της απασχόλησης» και τη «μείωση της ανεργίας», μέσα από το νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ) του 2000, την ίδια στιγμή που η ανεργία έφτασε λόγω αυτών των μέτρων στο 11,7% το 1999 - και οι άνεργοι τους 522 χιλ., σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας - έναντι ποσοστού 11,1% το 1998!

Το 2000 φαίνεται ότι θα είναι ο χρόνος που η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει πράξη και να διευρύνει τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, που εισήγαγε με το νόμο 2639/98. Το ΕΣΔΑ προβλέπει ότι θα ακολουθήσει «σύντομα ευρύτατος κοινωνικός διάλογος» για την «αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης της εργασίας», με την «προώθηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης» για την επιτάχυνση των αλλαγών, καθώς «οι θεσμικές ρυθμίσεις έχουν οδηγήσει στα πρώτα επιθυμητά αποτελέσματα», αλλά αυτό δεν αρκεί.

Στο μεταξύ, η χτεσινή παρουσίαση των στοιχείων της ανεργίας από την ΕΣΥΕ, ανέδειξε μια απάτη πρώτου μεγέθους από την κυβέρνηση, αφού: Μέχρι και πριν λίγο καιρό υποστήριζε ότι η ανεργία το 1998 ήταν 10,8%, ο πρώην υπουργός Εργασίας και ο πρωθυπουργός μιλούσαν για αναμενόμενη μείωση της ανεργίας και τα στοιχεία του 1999 παρουσιάστηκαν στα μέσα του 2000, μετά τις εκλογές! Το πρώτο τρίμηνο του 1998, η ανεργία ήταν 11,7%. Το τελευταίο τρίμηνο «έκλεισε» στο 11,3%. Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 1999 ήταν 11,9% και το τελευταίο 11,6%! Ο απόλυτος αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 28.000 το 1999. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, εμφανίζονται στην Ηπειρο με 14,2% και στην Δυτική Μακεδονία με 13,7%. Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά έχουν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας με ...7,6%!

Τα στοιχεία της ανεργίας είναι συντριπτικά για την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς παρά τις μεγαλοστομίες, το 1999 η απασχόληση αυξήθηκε κατά... 0,1%. Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης , παραδέχτηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ότι τα νέα στοιχεία για την ανεργία δεν περιλαμβάνονται στο ΕΣΔΑ, μια και οι βασικές κατευθύνσεις δεν αλλάζουν και τα στοιχεία θα εξεταστούν στη... συνέχεια!

Το νέο ΕΣΔΑ χαρακτηρίστηκε «βασικό εργαλείο προσανατολισμού και συντονισμού για την πολιτική απασχόλησης» και βασίζεται στις κατευθύνσεις της Συνόδου κορυφής του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το νέο σχέδιο έχει σαν στόχο την «ισχυρότερη επίδραση στην αγορά εργασίας», μέσα από την επέκταση και τον εμπλουτισμό των παρεμβάσεών του, με αλλαγές στους μηχανισμούς υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής και με εισαγωγή κριτηρίων ποιότητας στα προγράμματα που εκτελούνται.

Ωστόσο, στόχος του ΕΣΔΑ, μέσα και από τις παραδοχές του κειμένου που δόθηκε, είναι η καλύτερη εφαρμογή μιας πολιτικής που στο όνομα της ανεργίας παρεμβαίνει βίαια στις εργασιακές σχέσεις, αφαιρεί δικαιώματα, προετοιμάζει την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος.

Ειδικότερα, στο ΕΣΔΑ τονίζεται ότι: «Επιχειρούμε όπου είναι σκόπιμο, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας με αντικείμενο το χρόνο απασχόλησης ή άλλα ευέλικτα σχήματα, που στοχεύουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας με ταυτόχρονη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής». Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αλλαγές που προωθεί δεν αφορούν μόνο στο χρόνο εργασίας, καθώς εφαρμόζονται «πολιτικές που προωθούν την ευελιξία και την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας»!

Η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της... επιχειρηματικότητας, η «διά βίου μάθηση», η σύνδεση της αρχικής (εκπαιδευτικό σύστημα) με τη συνεχιζόμενη κατάρτιση, μέσω της μαθητείας των ανέργων στις επιχειρήσεις, η αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ και «των ασφαλιστικών συστημάτων» είναι στόχοι του ΕΣΔΑ που συνδέονται με τις ανατροπές που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ηδη στον απολογισμό της, που περιλαμβάνεται στο κείμενο του «Εθνικού Σχεδίου», σημειώνεται ακόμη ότι τα θεσμικά μέτρα που έχει λάβει «περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για την επέκταση των επιτρεπόμενων μορφών μερικής απασχόλησης , ρυθμίσεις για ειδικές μορφές απασχόλησης, όπως π.χ. τηλεεργασία, ρυθμίσεις για τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε βάση μεγαλύτερη της εβδομαδιαίας, τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών απασχόλησης με παραμέτρους προσαρμογής στις συνθήκες της τοπικής αγοράς».

Αναφορά γίνεται και στο δραστικό περιορισμό της επιδότησης ανεργίας, σχετικά με την οποία τονίζεται: «Ενισχύουμε τις επιδοτήσεις προς την κατεύθυνση των ενεργητικών μέτρων απασχόλησης, παρέχοντας αυξημένα κίνητρα προς τους εργοδότες, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ομοίως, προς τους άνεργους για ενθάρρυνση της αυτοαπασχόλησης, της έναρξης επιτηδεύματος και της δημιουργίας συνεταιρισμών».

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικές κατευθύνσεις και για την «ποιότητα» των στόχων του ΕΣΔΑ, που προβλέπει τη δημιουργία...75 χιλ. θέσεων εργασίας και 75 χιλ. «ευκαιριών» κατάρτισης, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας, θυμήθηκε την προεκλογική περίοδο, δηλώνοντας ότι θα «ωφεληθούν» στη διετία, άμεσα ή έμμεσα, 900.000 άνεργοι και εργαζόμενοι! Δεδομένο είναι ότι οι εργοδότες θα ωφεληθούν με 880 δισ. δραχμές, το κόστος, δηλαδή, του ΕΣΔΑ που αφορά τα προγράμματα όλων των υπουργείων.

Μερικές από τις συγκεκριμένες δράσεις του Σχεδίου, είναι η δημιουργία 110 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και: Η επιχορήγηση επιχειρήσεων του πολιτιστικού τομέα για την παροχή πρακτικής άσκησης με 7.000 δρχ. κάθε εργάσιμη μέρα επί 22 μήνες για 2.000 άνεργους! Επίσης 2.000 άνεργοι θα επιδοτηθούν με 4 εκατ. δρχ. για να δημιουργήσουν τη δική τους... πολιτισμικού χαρακτήρα επιχείρηση. Ενα άλλο πρόγραμμα, προβλέπει... απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 2.700 άνεργους 25 με 64 ετών, επί 11 μήνες με 12.000 δρχ. τη μέρα για 22 μέρες το μήνα!

Μέσα στο ΕΣΔΑ, προβλέπονται διάφορα μέτρα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και η διευκόλυνσή τους για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ