Τρίτη 8 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Λιτός προϋπολογισμός» με αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Κάτι λιγότερο από τρία τρισ. δολάρια είναι το ύψος των γενικών δαπανών του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους σε σχέση με την επόμενη οικονομική χρονιά (Οκτώβρης 2005-Οκτώβρης 2006). Στο σχέδιο προϋπολογισμού που στάλθηκε ήδη στο Κογκρέσο, απαιτείται η έγκριση δραστικών περικοπών των δαπανών για την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος και ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα. Οπως εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που «μειώνει και εξαλείφει τα περιττά... Είναι ένας προϋπολογισμός λιτός».

Ωστόσο, η λιτότητα δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο τις αμυντικές δαπάνες ή αυτές για τη λεγόμενη Εσωτερική Ασφάλεια. Ειδικά για τις αμυντικές δαπάνες ύψους περίπου 419 δισ. δολάρια (χωρίς να συνυπολογίζεται σ' αυτά, το κόστος κάλυψης της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν που εκτιμάται σε 4,2 δισ. δολάρια το μήνα!) αναφέρθηκε πως η μερίδα του λέοντος θα δοθεί σε δυνάμεις κομάντος, όπλα και μέσα κατά «της τρομοκρατίας και άλλων μη συμβατικών μορφών πολέμου» και πως θα περιοριστούν οι αγορές νέων αεροσκαφών και υποβρυχίων.

Ιδιαίτερα σφιχτοχέρης εμφανίστηκε ο Τζ. Ου. Μπους στις δαπάνες του προϋπολογισμού για τις κρατικές συντάξεις που (για πρώτη φορά απ' την εποχή επί προεδρίας Ρήγκαν) προβλέπεται να μειωθούν κατά 0,5%.

Γενικότερα, η μάχαιρα της μείωσης των δαπανών θα πέσει στα 12 απ' τα 23 υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ετσι, κατά 9,6% μειώνονται οι δαπάνες για τη Γεωργία, κατά 5,6% οι δαπάνες της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, κατά 6,7% οι δαπάνες του υπουργείου Μεταφορών και κατά 11,5% οι δαπάνες του υπουργείου Στέγασης και Αστικής ανάπτυξης. Τέλος, το σχέδιο προϋπολογισμού φιλοδοξεί να μειώσει το ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ σε 390 δισεκατομμύρια δολάρια...

Γερουσιαστές του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» επέκριναν δριμύτατα τις περικοπές κοινωνικών δαπανών αναφέροντας επί παραδείγματι πως δεν προβλέπεται δολάριο ούτε για την ενίσχυση μιας απ' τις προμετωπίδες της προεκλογικής εκστρατείας του Τζ. Ου. Μπους: του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ