Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες επιθέσεις και πιέσεις

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η πλέον πολύνεκρη αντικατοχική επίθεση από την ημέρα των εκλογών σημειώθηκε χτες, στο κέντρο, σχεδόν, της ιρακινής πρωτεύουσας, αποδεικνύοντας ότι η αρχή του τέλους της αντίστασης που προέβλεψε ο δοτός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, θα αργήσει να έρθει. Την ίδια στιγμή, Ουάσιγκτον και Λονδίνο δηλώνουν αποφασισμένοι να ασκήσουν πιέσεις στους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες και να αναμειχθούν ενεργότερα στην κατοχή.

Τουλάχιστον 21 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 27 τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε έκρηξη έξω από κέντρο στρατολόγησης της Ιρακινής Εθνοφρουράς στη Βαγδάτη. Οι νεκροί και οι τραυματίες ήταν Ιρακινοί που είχαν συγκεντρωθεί για να υποβάλουν τα χαρτιά τους για στρατολόγηση στο νέο ιρακινό στρατό. Οι κατοχικές δυνάμεις μιλούν για επίθεση αυτοκτονίας ενώ οι ιρακινές αρχές αναφέρουν επίθεση με όλμους. Για επίθεση αυτοκτονίας κάνει λόγο και το παρακλάδι της «αλ Κάιντα» στο Ιράκ, που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Νωρίτερα, στην ιρακινή πρωτεύουσα πάλι, άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του Μιθάλ αλ Αλούσι, γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος του Ιρακινού Εθνους, που ήταν και υποψήφιος στις εκλογές. Ο αλ Αλούσι είχε διαγραφεί από το Ιρακινό Εθνικό Κογκρέσο μετά από τις αλλεπάλληλες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του Ιράν και της Συρίας αλλά κυρίως επειδή επισκέφθηκε το Ισραήλ και τάχθηκε υπέρ της συμφιλίωσης Ισραήλ - Ιράκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν οι 2 γιοι του και ο σωματοφύλακάς τους.

Την ίδια ώρα, οι ιρακινές αρχές ανακοίνωναν τη σύλληψη ενός καταζητούμενου για συμμετοχή σε αποκεφαλισμούς συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων στο Τικρίτ. Επίσης, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ανατινάχτηκε, πιθανότατα με όλμο, ο πετρελαιαγωγός που συνδέει κοιτάσματα του Κιρκούκ με το διυλιστήριο του Μπαϊτζί. Ο συγκεκριμένος πετρελαιαγωγός θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός καθώς τροφοδοτεί με ενέργεια πολλούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που ηλεκτροδοτούν τη Βαγδάτη.

Τέλος, ελεύθεροι αφέθηκαν χτες οι 4 Αιγύπτιοι μηχανικοί της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας «Orascom». Αντίθετα, άγνωστη παραμένει η τύχη της 56χρονης Ιταλίδας δημοσιογράφου, Τζουλιάνα Σγκρένα, γνωστής για την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στον ιρακινό λαό. Αν και αργά το βράδυ της Δευτέρας είχε ανακοινωθεί ότι η Σγκρένα θα αφεθεί ελεύθερη, χτες, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε ανακοίνωση που μιλά για την εκτέλεσή της. Η είδηση, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε.

Πιέσεις στους συμμάχους

Την «ελπίδα» ότι και άλλες χώρες θα στείλουν στρατεύματα στο Ιράκ ή τουλάχιστον θα ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων (είτε με χρήματα, είτε με περισσότερους αξιωματικούς) εξέφρασε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός. Το θέμα φαίνεται να απασχολεί έντονα και την Ουάσιγκτον. Γι' αυτό και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμφσελντ μεταβαίνει στη Γαλλία, όπου θα γίνει στα τέλη της βδομάδας άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με στόχο να πιέσει για «περισσότερη βοήθεια» τους συμμάχους. Προς το παρόν, πάντως, οι δύο βασικοί «στόχοι» της πίεσης, Γερμανία και Γαλλία, δε δείχνουν διατεθειμένες να προσφέρουν κάτι παραπάνω από ολιγάριθμους αξιωματικούς που θα εκπαιδεύσουν Ιρακινούς στρατιώτες μόνο εκτός Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ