Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολλά τα χαμόγελα, λίγη η ουσία

Σε τερματισμό, εκατέρωθεν, των «πράξεων βίας οπουδήποτε», δεσμεύτηκαν Αμπάς και Σαρόν, που συμφώνησαν λεκτικά σε επιμέρους ζητήματα και παρέπεμψαν σε «επιτροπές» τα «αγκάθια»

Μετά τη συνάντηση, η καθιερωμένη φωτογραφία...

Associated Press

Μετά τη συνάντηση, η καθιερωμένη φωτογραφία...
ΣΑΡΜ ΕΛ ΣΕΪΚ.-

Τον τερματισμό όλων των πράξεων βίας Ισραηλινών κατά Παλαιστινίων και αντιστρόφως, οπουδήποτε, ανακοίνωσαν, χθες, μετά το πέρας της συνάντησής τους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Η Σύνοδος του Σαρμ ελ Σέικ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με τη συμμετοχή του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα, ολοκληρώθηκε με θερμές χειραψίες, πλατιά χαμόγελα, αλλά τίποτε πιο συγκεκριμένο, εκτός των γενικών δεσμεύσεων περί κατάπαυσης του πυρός. Ολα τα υπόλοιπα θέματα παραπέμφθηκαν σε «επιτροπές».

«Για αρχή μιας νέας εποχής ελπίδας», μίλησε ο Μαχμούντ Αμπάς, παίρνοντας πρώτος το λόγο μπροστά στους δημοσιογράφους, όπου ανακοίνωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «τερματίζουν όλες τις πράξεις βίας εναντίον των Ισραηλινών οπουδήποτε». Ακολούθησε ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, επίσης, δεσμεύτηκε για «τερματισμό όλων των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη», κάνοντας λόγο για «την πρώτη φορά μετά από χρόνια που υπάρχει ελπίδα για τους δύο λαούς». Ο Σαρόν επανέλαβε ότι «το Ισραήλ δεν επιθυμεί να ελέγχει επ' αόριστον τη ζωή των Παλαιστινίων και επιδιώκει να τους δει να ζουν ελεύθεροι και με αξιοπρέπεια».

Ακολούθησαν, φυσικά, οι δηλώσεις ικανοποίησης των Μουμπάρακ και Αμπντάλα, ενώ, λίγες ώρες αργότερα, η «διεθνής κοινότητα», δηλαδή ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο Γερμανός Καγκελάριος, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο Χαβιέ Σολάνα, αλλά και η Κοντολίζα Ράις, χαιρέτιζαν τη συμφωνία Αμπάς - Σαρόν και καλούσαν τις δύο πλευρές να «αρχίσουν τον πολιτικό διάλογο μετά από αυτό το σεμνό, αλλά σημαντικό βήμα». Ολοι επισήμαναν την ανάγκη επαναφοράς σε τροχιά του «οδικού χάρτη», ενώ η Κοντολίζα Ράις δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους Παλαιστινίους ότι «οφείλουν να καταστείλουν και να ελέγξουν πλήρως τη βία». Σε μια απτή χειρονομία ικανοποίησης, το Κάιρο και το Αμάν ανακοίνωσαν ότι θα επαναφέρουν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ, οι οποίοι είχαν ανακληθεί όταν ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα.

Από την άλλη πλευρά, η «Χαμάς» δε δέχτηκε ιδιαίτερα θερμά τα αποτελέσματα της Συνόδου. Οπως δήλωναν αξιωματούχοι της, η οργάνωση δε δεσμεύεται για κατάπαυση του πυρός, αν πρώτα δεν ενημερωθεί λεπτομερώς από τον Μαχμούντ Αμπάς και δε δει συγκεκριμένα βήματα από το Ισραήλ. «Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς πραγματικό τίμημα εκ μέρους του Ισραήλ», τόνιζαν τα στελέχη της, εκ των οποίων ορισμένοι εξέφρασαν «λύπη, γιατί ο Αμπάς προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση, που δεν είχε σαφώς αποφασιστεί στο πλαίσιο του ενδοπαλαιστινιακού διαλόγου, χωρίς να πετύχει την υλοποίηση των προσδοκιών του παλαιστινιακού λαού».

Τι συμφωνήθηκε τελικά

Επί της ουσίας, δεν υπήρξε καμία γραπτή συμφωνία στο Σαρμ ελ Σέικ, παρά μόνο λεκτικές και διπλωματικές δεσμεύσεις. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, συμφωνήθηκε να απελευθερωθούν άμεσα 500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και εντός των επομένων ημερών άλλοι 400. Για τους υπόλοιπους, περίπου, 7.000 κρατουμένους, αποφασίστηκε να συσταθεί «μία κοινή διμερής επιτροπή που θα εξετάσει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνουν απελευθερώσεις». Αν και η παλαιστινιακή πλευρά ζητά την απελευθέρωση όλων, δε φαίνεται το Τελ Αβίβ να αποδέχτηκε κάτι τέτοιο.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η σταδιακή, εντός 3 βδομάδων, ισραηλινή αποχώρηση από τις πόλεις Ιεριχώ, Τουλκαρέμ, Καλκίλια, Βηθλεέμ και Ραμάλα. Λεπτομέρειες θα εξεταστούν, επίσης, από διμερείς επιτροπές. Τέλος, ο Σαρόν κάλεσε τον Αμπάς στο αγρόκτημά του στην έρημο Νεγκέβ, ενώ ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «διάλογος θα ξαναρχίσει την επόμενη βδομάδα».

Τα κρίσιμα, όμως, ζητήματα της Ιερουσαλήμ, των προσφύγων, της πλήρους ισραηλινής στρατιωτικής αποχώρησης, του τείχους, των εποικισμών, παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και σε διμερείς επιτροπές. Θεωρητικώς τα ζητήματα αυτά θίχτηκαν, χθες, στο Σαρμ ελ Σέικ, αλλά, όπως φαίνεται, χωρίς να καταληχθεί ούτε καν ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις και προβληματισμός μετά την «πρώτη» συνάντηση (2010-09-04 00:00:00.0)
«Μαθήματα» - πρόκληση από Μπους (2008-05-20 00:00:00.0)
Σωρεία προκλήσεων και συναντήσεων (2006-12-28 00:00:00.0)
Ελιγμοί και πυρετώδεις διαβουλεύσεις (2005-01-20 00:00:00.0)
«Οδικός χάρτης» σε προεκλογική εκστρατεία (2004-11-24 00:00:00.0)
Συνάντηση αβροφροσύνης (2003-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ