Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση αβροφροσύνης

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου

Associated Press

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η ατμόσφαιρα, χτες το απόγευμα, στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπου ο Αριέλ Σαρόν με μια πλειάδα υπουργών του υποδέχτηκαν αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τον Μαχμούντ Αμπάς. Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών ήταν σε τέτοια ευθυγράμμιση, που οδήγησαν ακόμη και τον ανταποκριτή του BBC να εξάγει ειρωνικά το συμπέρασμα ότι «θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν υπαγορευτεί από την Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της». Η Ουάσιγκτον, πάντως, δεν έκρυβε, ούτε χτες, τη «συμπάθειά» της προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές διαρροές, ο Λευκός Οίκος άσκησε έντονη κριτική στην ισραηλινή ηγεσία για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δ. Οχθη.

Για μια «ευκαιρία μοναδική για ένα καλύτερο μέλλον για τους δύο λαούς», έκαναν λόγο ο Ισραηλινός και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, οι οποίοι συμφώνησαν ότι «όλα πλέον μοιάζουν ρεαλιστικά σε σύγκριση με το παρελθόν». Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι «κάθε μέρα που κυλά χωρίς συμφωνία ειρήνης είναι μέρα χαμένη» και κατέληξε ότι «οι δολοφονίες και οι καταστροφές μόνο μίσος και εχθρότητα προκαλούν». Ο Αριέλ Σαρόν έσπευσε να επαναλάβει ότι «οι Ισραηλινοί δε θέλουν να κυβερνήσουν τους Παλαιστινίους ή να αποφασίσουν για το μέλλον τους», αλλά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη όσο υπάρχει παλαιστινιακή τρομοκρατία». Οι δύο πρωθυπουργοί απέφυγαν τις αναφορές σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα, όπως οι εποικισμοί, οι πρόσφυγες, η Ιερουσαλήμ, και δε δέχτηκαν ερωτήσεις πριν αποσυρθούν για τις συνομιλίες τους.

Πριν μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, ο Μαχμούντ Αμπάς ενημέρωσε το παλαιστινιακό Κοινοβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις και εκτίμησε ότι ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρήσει από τα εδάφη, τα οποία επανακατέλαβε μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, φέρεται να ζήτησε από τις μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού -Σιν Μπετ- να καταρτίσουν λίστα με τους Παλαιστινίους κρατούμενους που μπορούν να απελευθερωθούν άμεσα, ενώ ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, επιβεβαίωσε ότι σήμερα τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τη Βηθλεέμ.

Πίσω, πάντως, από το πανηγυρικό σκηνικό που είχε στηθεί χτες, τα προβλήματα παραμένουν αρκετά μεγάλα. Ο επικεφαλής του Σιν Μπετ, Αβι Ντίχτερ, καθιστούσε σαφές ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τη Δ. Οχθη αν δε διαπιστώσει ότι, όντως, η Παλαιστινιακή Αρχή, εντός των προσεχών βδομάδων, έχει αφοπλίσει τις παλαιστινιακές οργανώσεις που υπέγραψαν την εκεχειρία στις περιοχές που έχουν περάσει υπό παλαιστινιακό έλεγχο. Ο Αμπάς, όμως, έχει, επανειλημμένως, αρνηθεί να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Ανησυχία στην Π. Αρχή προκάλεσαν και οι δηλώσεις των ηγετών του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που βρίσκονται εκτός παλαιστινιακών εδαφών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τη συμφωνία εκεχειρίας επειδή δεν «προσφέρει τίποτε στους Παλαιστινίους».

Χτες, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά όταν αποπειράθηκε να ανοίξει πυρ κατά ισραηλινού φυλακίου κοντά στην Τουλκάρεμ. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Αντίθετα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν «όσοι παραβίασαν την εκεχειρία», αναφερόμενος στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά Βούλγαρου εργάτη σε ισραηλινή εταιρία, τη Δευτέρα, κοντά στην Τζενίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ