Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Διαδοχικές αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

Από το σημείο της έκρηξης στο τέμενος στη Φαλούτζα

Associated Press

Από το σημείο της έκρηξης στο τέμενος στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Νέες επιθέσεις δέχτηκαν, χτες, τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη, αν και Αμερικανοί επιτελείς επέμεναν στη σιωπή τους και αρνούνταν να δώσουν πληροφορίες για τραυματίες ή νεκρούς, συντελώντας στη διατήρηση σύγχυσης όσον αφορά στον ακριβή αριθμό των αμερικανικών απωλειών. Αντίθετα, κατηγορηματικά διέψευδαν Αμερικανοί εκπρόσωποι ότι ευθύνονται για την έκρηξη που σημειώθηκε σε τέμενος στην πόλη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Ιρακινοί. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας απέρριπτε, χτες, τη διαπίστωση που εκφράζεται από πολλούς αναλυτές και αμερικανικά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στο Ιράκ «σε μια κατάσταση ανάλογη του Βιετνάμ», αν και ο Αμερικανός κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, παραδεχόταν ότι οι επιθέσεις που δέχονται τα αμερικανικά στρατεύματα είναι «επαγγελματικές».

Στόχος αντιαρματικών ρουκετών έγινε, χτες το πρωί, αμερικανικό στρατιωτικό όχημα στη συνοικία αλ Μουστανσιρίγια, της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες τόσο το ίδιο όσο και το ιρακινό όχημα που το ακολουθούσε. Ειδησεογραφικά πρακτορεία και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 4 Αμερικανούς νεκρούς (σύμφωνα με ορισμένα πρακτορεία οι νεκροί έφθαναν τους 7) και για 2 τραυματίες, αλλά η αμερικανική διοίκηση απέφυγε την οποιαδήποτε ανακοίνωση. Από την επίθεση σκοτώθηκε και 1 Ιρακινός πολίτης.

Βρετανικές δυνάμεις κατοχής με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Βρετανικές δυνάμεις κατοχής με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Σιγήν ιχθύος τηρούσε η αμερικανική διοίκηση και για την επίθεση που φέρεται να δέχτηκε, χτες, και δεύτερο αμερικανικό όχημα, 20 χλμ. νοτίως της Βαγδάτης, η οποία, σύμφωνα πάντα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είχε «4 απώλειες» χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες. Επισήμως, επιβεβαιώθηκε, μόνο, ότι ένας Αμερικανός τραυματίστηκε ελαφρά από επίθεση με χειροβομβίδα σε αυτοκινητοπομπή στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας και ότι Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 2 Ιρακινούς, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που αρνήθηκαν να σταματήσουν σε σημείο ελέγχου.

Τεταμένη είναι η κατάσταση και στη Φαλούτζα, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπου κάτοικοι κατήγγειλαν ότι αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε με πύραυλο το τέμενος αλ Χασάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Ιρακινοί και να τραυματιστούν 15. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν φοιτητές θεολογίας, ενώ ακρωτηριάστηκε και ο ιμάμης του τεμένους. Αμερικανός εκπρόσωπος διέψευσε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν την οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό και μίλησε για έκρηξη πυρομαχικών στο εσωτερικό του τεμένους. Τέλος, ένταση επικρατεί και στο Τικρίτ, όπου άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν τον επικεφαλής της πρώην ηγετικής φατρίας της πόλης, στενό συνεργάτη του Σαντάμ, Αμπντουλάχ Μαχμούντ αλ Κχατάμπ, ο οποίος οψίμως είχε αποκηρύξει τον πρώην ηγέτη του.

Παρακολουθώντας τον δρόμο της βαγδάτης όπου πριν λίγο δέχτηκαν ένοπλη επίθεση...

Associated Press

Παρακολουθώντας τον δρόμο της βαγδάτης όπου πριν λίγο δέχτηκαν ένοπλη επίθεση...
Παράλληλα, με όλα αυτά, συνεχίζονται οι εκκαθαριστικές αμερικανικές επιχειρήσεις στα βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, σε συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα έχει διοριστεί το συμβούλιο που θα κυβερνήσει τη χώρα» και προανήγγειλε την επαναλειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου εντός του καλοκαιριού, μόνο, όμως, για τις εταιρίες που θα επιλέξει η διοίκηση. Ο Μπρέμερ, όμως, έσπευσε να παραδεχτεί ότι οι «επιθέσεις πιθανώς θα συνεχιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα» και να εκτιμήσει ότι «αν και δε φαίνεται να συντονίζονται από κάποιο κέντρο, ακολουθούν το ίδιο πάντα μοτίβο, σαν να υπήρχε από πριν συγκεκριμένο σχέδιο, και είναι επαγγελματικές». Ο Μπρέμερ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στους Αμερικανούς, κάτι που διέψευδαν, όμως, οι ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι οποίες μετέδιδαν ότι ο απλός κόσμος έδειχνε εμφανώς ικανοποιημένος από τις επιθέσεις.

Καθησυχαστικός προσπάθησε να εμφανιστεί ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, αποδίδοντας τις επιθέσεις σε «εγκληματικά στοιχεία και απομεινάρια του παρελθόντος» και επιμένοντας ότι «το Ιράκ δε μετατρέπεται σε παγίδα ανάλογη με αυτήν του Βιετνάμ για τις αμερικανικές δυνάμεις», όπως διατείνονται ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί αναλυτές. Οι εξελίξεις, όμως, φαίνεται να επηρεάζουν την αμερικανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποίησαν, χτες, το CNN και η εφημερίδα USA Today, μόλις το 56% των Αμερικανών, έναντι του 73% που ήταν τον Απρίλιο, συνεχίζουν να θεωρούν σωστή κίνηση την επέμβαση στο Ιράκ, ενώ μόνο το 55% (έναντι 84%) πιστεύει ότι τελικά θα βρεθούν απαγορευμένα όπλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιά από άκρη σε άκρη (2004-04-06 00:00:00.0)
Κλιμάκωση επιθέσεων και ανησυχίας (2003-11-04 00:00:00.0)
Αποφασισμένος να συνεχίσει το έγκλημα ο Μπους (2003-07-03 00:00:00.0)
Και πάλι «εκκαθαρίζουν» οι κατοχικές δυνάμεις (2003-07-01 00:00:00.0)
Σκληρές «εκκαθαριστικές» μάχες (2003-06-18 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για κατασκευασμένα στοιχεία (2003-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ