Τετάρτη 2 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
«Διστακτικά» σενάρια στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εναλλακτικά» σχέδια εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη της Λιβερίας συζήτησε σε χτεσινή συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ παρουσία του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους «όλα τα ενδεχόμενα μελετώνται, μολονότι δεν ελήφθησαν καθοριστικές αποφάσεις».

Σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις των ειδησεογραφικών πρακτορείων, ο Λευκός Οίκος διστάζει να ανταποκριθεί στις πρόσφατες προτροπές Δυτικοαφρικανών ηγετών και του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τη συμμετοχή τουλάχιστον 2.000 Αμερικανών στρατιωτών σε ενδεχόμενη, νέα, αποστολή 5.000 κυανοκράνων για την επιβολή «ειρήνης» στη Λιβερία.

Ωστόσο, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Ουάσιγκτον στη Λιβερία, σε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις ενόψει και της μίνι περιοδείας του Προέδρου Μπους σε πέντε αφρικανικές χώρες, που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με κυβερνήσεις περιφερειακών χωρών... για να χαρτογραφήσουν μία ασφαλή μετάβαση προς τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβερία», είπε μεταξύ άλλων ο Φλάισερ. Περίπου την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζέιμς Κάνιγκαμ, φέρεται να έθεσε, στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τους ακόλουθους τρεις όρους, προκειμένου να εμπλακούν ενεργά οι Αμερικανοί στη Λιβερία: παραίτηση του Λιβεριανού «προέδρου» Τσαρλς Τέιλορ από την εξουσία, παράδοσή του σε ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ που έχει συσταθεί στη Σιέρα Λεόνε και διεθνή υποστήριξη σε μία οργανωμένη προσπάθεια για την τήρηση της συμφωνίας παύσης πυρός...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ