Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αντιδράσεις και προβληματισμός μετά την «πρώτη» συνάντηση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις, αρκούμενοι να επιβεβαιώσουν ότι συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στις 14-15 Σεπτέμβρη στο Σαρμ ελ Σέικ, της Αιγύπτου, και πάλι υπό την εποπτεία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επέστρεψαν χτες από την Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς. Παρά τις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας να δώσει μια θετική «χροιά» στην «πρώτη» των άμεσων συνομιλιών, για την πραγματοποίηση των οποίων πίεσε όσο τίποτε άλλο, γεγονός είναι ότι οι εκτιμήσεις εκατέρωθεν είναι μάλλον απαισιόδοξες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Τύπος και οι αναλυτές και των δύο πλευρών εκτιμούσαν ότι το ενδεχόμενο να επιτευχθεί πρόοδος στο πλαίσιο της διαδικασίας των άμεσων συνομιλιών είναι «εξαιρετικά δύσκολο», ενώ παραδέχονταν ότι ουδείς είναι σε θέση να υποθέσει τι ακριβώς, τελικά, είναι διατεθειμένες να συζητήσουν οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Στενοί συνεργάτες του Παλαιστινίου Προέδρου επέμεναν ότι «αν δε διακοπεί ο εποικισμός, δε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», ενώ συνεργάτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού έσπευδαν να απαντήσουν ότι «δεν έχει αποφασιστεί τίποτε καινούριο για τον εποικισμό, που έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί κανονικά από τις 26 Σεπτεμβρίου και μετά».

Ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ χαρακτήρισε «θνησιγενείς» τις συνομιλίες. Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ. Συγκρατημένα απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στις συνομιλίες», αν και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος «είναι πολύ επιφυλακτικός ως προς το τι ακριβώς προτίθεται να συζητήσει το Ισραήλ».

Από την πόλη της Γάζας, εκπρόσωποι 13 ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μικρής εμβέλειας και ξεχωρίζουν το στρατιωτικό σκέλος της «Χαμάς», η ισλαμική «Τζιχάντ» και οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά κατοχικών στόχων, συντονίζοντας τη δράση τους.

Διπλωματικές τριβές Ισραήλ με ΕΕ

Ενταση στις ευρω-ισραηλινές σχέσεις προκάλεσαν δηλώσεις του επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, στις οποίες έθιγε το ρόλο του εβραϊκού λόμπι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι θέτει εμπόδια και δε θα πρέπει να υποτιμάται η δράση του. Αμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις εβραϊκών και ισραηλινών οργανώσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να δώσει εξηγήσεις σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της, καθώς οι σχέσεις ΕΕ και Ισραήλ έχουν συσφιχθεί περαιτέρω ασχέτως των ευχολογίων και κροκοδείλιων δακρύων για το δράμα του παλαιστινιακού λαού, τονίζοντας ότι ο Γκουχτ εξέφραζε προσωπικές απόψεις. Ο επίτροπος, πάντως, επιδίωξε να ανασκευάσει, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση το σχόλιό του δεν ήταν «αντισημιτικό», αλλά απέφυγε προσεκτικά να αρνηθεί τα όσα είπε για την ισχύ του εβραϊκού λόμπι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις Κέρι για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών(2013-08-10 00:00:00.0)
Πιέσεις Κέρι για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών(2013-08-10 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής από το Ισραήλ με τους εποικισμούς(2012-04-26 00:00:00.0)
«Απογοήτευση» στην παλαιστινιακή πλευρά(2010-02-10 00:00:00.0)
«Χρονοτριβή» το σχέδιο Νετανιάχου λένε οι Παλαιστίνιοι(2009-05-08 00:00:00.0)
Αναμένοντας τον Κ. Πάουελ(2003-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ