Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εντός και εκτός ΔΕΑΕ

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Το Ιράν, αν δεχτεί επίθεση, έχει τη δυνατότητα να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ», προειδοποίησε, χτες, ο αρχηγός του ιρανικού ΓΕΣ, στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπάντι, συμπληρώνοντας, όμως, ότι το Ιράν δε θα εξαπολύσει, άνευ λόγου, μια τέτοια επίθεση. Οι δηλώσεις Φιρουζαμπάντι ήρθαν να συμπληρώσουν αναλόγου περιεχομένου αναφορές του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ, ο οποίος σε ομιλία του σε συγκέντρωση για την ημέρα της Ιερουσαλήμ (αλ Κουντς), εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του «είναι πολύ αδύναμοι για να πλήξουν το Ιράν».

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν έχει μεταφερθεί και κλιμακώνεται εντός της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Σφοδρή ενόχληση φέρεται να έχει προκαλέσει στην ισραηλινή ηγεσία η νέα έντονη αναφορά του επικεφαλής της ΔΕΑΕ στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Γιουκίγια Αμάνο, επισκεπτόμενος το Ισραήλ πριν από μερικές βδομάδες, ζήτησε ανοιχτά να υπογράψει το Ισραήλ τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, κάτι που συνεπάγεται επιθεωρήσεις στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Και κυρίως, συνεπάγεται δημόσια παραδοχή ότι κατέχει πυρηνικό οπλοστάσιο, κάτι που το Τελ Αβίβ, εδώ και χρόνια, ούτε διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει.

Η ισραηλινή ηγεσία απέρριψε, για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά την πρόταση Αμάνο και προχώρησε σε καταιγισμό της έδρας της ΔΕΑΕ με επιστολές, (με υπογραφή τόσο του Τελ Αβίβ όσο και συμμάχων του) που ζητούν περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στο Ιράν. Σε ανάλογο καταιγισμό επιστολών, όμως, φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει και αραβικές και ισλαμικές χώρες με αποτέλεσμα, όπως σημείωναν παρατηρητές, για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΔΕΑΕ να εμφανίζεται σοβαρά διχασμένη.

Νέα ένταση με «μεταρρυθμιστές»

Επίθεση δεκάδων μελών του παραστρατιωτικού σώματος Μπασίτζ κατά του σπιτιού ενός εκ των επικεφαλής του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού ρεύματος, του Μεχντί Καρουμπί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sahamnews, μετά από μέρες πολιορκίας, χτες το πρωί, οι παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στην κατοικία του Καρουμπί, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά έναν σωματοφύλακά του, πριν απωθηθούν από τους υπόλοιπους. Στόχος φέρεται ότι ήταν να αποτραπεί η παρουσία του Καρουμπί στη συγκέντρωση για την ημέρα της Ιερουσαλήμ. Την υποστήριξή τους εξέφρασαν άλλες προσωπικότητες της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης όσο και ο Γιασάρ Χομεϊνί, εγγονός του Αγιατολάχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμερικανο-ισραηλινές τριβές(2013-11-16 00:00:00.0)
Νέες συνομιλίες στη Βιέννη(2013-10-25 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις(2013-01-26 00:00:00.0)
Μυστικές επαφές για τα πυρηνικά;(2009-10-23 00:00:00.0)
«Πρόταση ανοιχτού διαλόγου» από την Τεχεράνη(2007-03-07 00:00:00.0)
Ανακωχή στον, επισήμως, ακήρυχτο πόλεμο(2003-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ