Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΆΝ
Συμφωνία φυσικού αερίου κατά του «Nabucco»

Σημαντική ενεργειακή συμφωνία υπέγραψαν οι δύο χώρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντιεφ.

Η συμφωνία προβλέπει αγορά από μέρους της Ρωσίας 500 εκατ. κ.μ. «γαλάζιου καυσίμου» το χρόνο από το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, από το ερχόμενο έτος οι προμήθειες θα πολλαπλασιαστούν. Την περίοδο 2011-2012 η ποσότητα αζερμπαϊτζανικού φυσικού αερίου που θα αγοράζει η Ρωσία θα αυξηθεί στα 2 και αργότερα στα 4 δισ. κ.μ.

Στο παρελθόν το Μπακού ήταν αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, όμως μετά την ανακάλυψη το 2006 του κοιτάσματος Σαχ-Ντενίζ, μετατράπηκε σε εξαγωγέα και ανταγωνιστή της «Γκαζπρόμ» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η νέα συμφωνία που πέτυχε η Ρωσία βάζει νέες αμφιβολίες στην κατασκευή του αγωγού του «Nabucco», που προκρίνουν ΗΠΑ κι ΕΕ, αφού προς το παρόν λείπουν οι επενδύσεις μιας και δεν έχει εξασφαλιστεί πρώτη ύλη για το γέμισμά του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στο Μπακού υπογράφτηκε ακόμη η Συνθήκη για τα κρατικά σύνορα, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ