Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ετοιμάζονται να βάλουν και πάλι μπρος τη μηχανή της πλαστογραφίας;

Πίσω από τις «κωλοτούμπες» της καπιταλιστικής Ρωσίας ο ανταγωνισμός της αγοράς ενέργειας

Στις 2 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισκέφτηκε την Πολωνία και είχε επαφές με τον Πολωνό ομόλογό του, Ραντοσλάβ Σικόρσκι. Ανάμεσα στα άλλα που δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ είναι πως «με το ζήτημα της διερεύνησης της υπόθεσης του Κατίν ασχολείται προσωπικά ο Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος έδωσε εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλα ντοκουμέντα, και γι' αυτό γίνονται σχετικές εργασίες», χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Η είδηση έρχεται λίγο καιρό μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε ο Β. Ιλιούχιν, πρώην εισαγγελέας και βουλευτής του ΚΚΡΟ, σχετικά με το μηχανισμό παραχάραξης ντοκουμέντων, που βρίσκονταν στα αρχεία της Ρωσίας την περίοδο Γέλτσιν, με στόχο να αμαυρωθεί η ηγεσία της ΕΣΣΔ και του ΚΚ των μπολσεβίκων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το θέμα έθεσε ο Β. Ιλιούχιν και από το βήμα του ρωσικού κοινοβουλίου, της Κρατικής Δούμας, χωρίς ωστόσο να πάρει μέχρι στιγμής σοβαρές απαντήσεις από τη ρωσική ηγεσία.

Μετά τις δηλώσεις Λαβρόφ από την Πολωνία αναρωτιέται κανείς, αν η ρωσική ηγεσία και προσωπικά ο Πρόεδρος Μεντβέντιεφ, έχει σκοπό να ξαναβάλει μπροστά τη μηχανή της πλαστογραφίας των ιστορικών ντοκουμέντων, για να δικαιώσει εκείνη την εκδοχή των γεγονότων του Κατίν, που πρώτος παρουσίασε ο Γκαίμπελς.

Ολα θα μπορούσε να τα περιμένει κανείς, μετά τη φετινή βράβευση του Πολωνού σκηνοθέτη Α. Βάιντα, ο οποίος μετέφερε στην κινηματογραφική οθόνη τη ναζιστική εκδοχή των γεγονότων.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ γίνονται σε μια στιγμή, όπου το ρωσικό κεφάλαιο επιδιώκει να διεισδύσει στην Πολωνία, να κερδίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς στην ΕΕ, κι όταν από την άλλη οι καπιταλιστές της Πολωνίας, στηριζόμενες στην «Ενεργειακή Χάρτα» της ΕΕ επιδιώκουν να «βάλουν χέρι» στους αγωγούς της ρωσικής «Γκαζπρόμ», στο κομμάτι που διασχίζει την Πολωνία.

Αναρωτιέται κανείς: Πόσο θα διαρκέσει αυτό το ...«ξεβράκωμα» της ρωσικής ηγεσίας, για να πετύχει τους οικονομικο - πολιτικούς στόχους του κεφαλαίου; Υπάρχει «πάτος» στην κατηφόρα που έχουν πάρει και η οποία τροφοδοτεί την αντικομμουνιστική και αντισοβιετική υστερία στην ΕΕ, στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στους άλλους «θεσμούς», όπου έρχονται το ένα μετά το άλλο τα αντικομμουνιστικά ψηφίσματα και μνημόνια;

Πάντως, φαίνεται ότι το κυνήγι της αγοράς ενέργειας έχει φουντώσει και η καπιταλιστική Ρωσία επιχειρεί να καταλάβει καλύτερες θέσεις. Ωστόσο, η Πολωνία, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, επιδεικνύει την ετοιμότητά της να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία στο ζήτημα της ενέργειας.

Η πολωνική ηγεσία, στηριζόμενη στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τους αγωγούς φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ πρέπει να τους διαχειρίζονται άλλες εταιρείες, κι όχι οι εταιρείες - προμηθευτές, προτείνει να παραδώσει η ρωσική «Γκαζπρόμ» το ποσοστό της στο κομμάτι του αγωγού φυσικού αερίου «Γιαμάλ - Ευρώπη», που διασχίζει τη χώρα, στον έλεγχο της κρατικής πολωνικής εταιρείας «Gaz-System». Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να πετάξει την «Γκαζπρόμ» έξω από τη διαχείριση του αγωγού, που σήμερα τον διαχειρίζονται από κοινού οι δύο εταιρείες.

Να σημειωθεί πως ο αγωγός φυσικού αερίου «Γιαμάλ - Ευρώπη» κατασκευάστηκε την περίοδο ύπαρξης του σοσιαλισμού και του Συμβουλίου Οικονομικής Αλληλοβοήθειας. Είναι ο κύριος αγωγός μεταφοράς ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, με συνολική δυναμικότητα 70 δισ. κυβικά. Σήμερα το πολωνικό κομμάτι του αγωγού αυτού που έχει μήκος 684 χλμ. και τυπικά το διαχειρίζεται η ρωσο-πολωνική εταιρεία «Europolgaz», που ανήκει στις δύο παραπάνω εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ