Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέες πιέσεις

ΒΕΡΝΗ.--

Σταθερή είναι η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων προς την ιρανική ηγεσία με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Μία μέρα μετά τις δηλώσεις του, εκτός απροόπτου, νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επιμείνει στη διπλωματία, την οποία έχει ως προτεραιότητα, αλλά θα «κάνει ό,τι χρειάζεται για να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα» (φράση που αφήνει ανοιχτή «την πόρτα» και σε στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν), ήρθε η σειρά των Ισραηλινών αξιωματούχων να αναφερθούν στο «αγαπημένο» τους θέμα.

Ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, δήλωσε, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ιδιαίτερα «ικανοποιημένος» επειδή οι ΗΠΑ «αντιλήφθηκαν» ότι στο Ιράν χρειάζονται «χειρουργικά πλήγματα» κατά του πυρηνικού του προγράμματος και όχι «πόλεμος». Το συμπέρασμα του Μπάρακ δεν έγινε σαφές, πάντως, αν προκύπτει από τις δηλώσεις του Κέρι ή από κάτι άλλο.

Το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος φαίνεται ότι έθεσε στον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, και ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, επίσης στο περιθώριο των εργασιών στο Νταβός. Αν και δεν έγιναν δηλώσεις, στη συνέχεια από το γραφείο του Αμάνο εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται η συνάντηση και ότι ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ επανέλαβε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, όπως και κάθε άλλο παρόμοιο ζήτημα, αντιμετωπίζεται «μόνο με ειρηνικά και διπλωματικά μέσα», και σε καμία περίπτωση με άλλους τρόπους, υπονοώντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ