Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
«Λύση» απ' έξω δε θα είναι βιώσιμη

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο αμερικανικό περιοδικό «The National Interest», αναφέρθηκε στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και σε άλλα διεθνή ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία. Ο στενός συνεργάτης του Βλ. Πούτιν σημείωσε πως το Κρεμλίνο ελπίζει ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, παρά τις επικρίσεις που έχει δεχτεί από τη Δύση, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης. Για το θέμα αυτό πρόσθεσε πως η Ρωσία πιστεύει ότι το μέλλον της Συρίας εξαρτάται από τις αποφάσεις, που υιοθετούνται από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη - την κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ και το συριακό λαό, συμπεριλαμβανομένης της «αντιπολίτευσης» - και δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το μέλλον της Συρίας, που θα έχει υιοθετηθεί κάπου στο εξωτερικό, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη.

Επιπλέον, αναφερόμενος στις δυσκολίες που εμφανίζονται στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, κατηγόρησε εμμέσως την Ουάσιγκτον για προσπάθεια παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας, τονίζοντας πως η χώρα του είναι μια «δημοκρατική χώρα», που μπορεί να επιλύσει τα ζητήματά της χωρίς ξένες αναμείξεις. Υπογραμμίζοντας πως «το ταγκό απαιτεί δύο», έκανε σαφές πως η Ρωσία δε θα ανεχτεί την ψήφιση αντιρωσικών νόμων και πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ, που τις κάλεσε να επανεξετάσουν τη στάση τους και να κάνουν βήματα για την ενίσχυση των σχέσεών τους με τη Ρωσία.

Μάχες εντός Συρίας

Στο μεταξύ, εντός Συρίας, βομβαρδισμοί και μάχες σημειώνονταν χτες το μεσημέρι στα περίχωρα της Δαμασκού. Τα ξημερώματα, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, καμικάζι που ανήκει στο ακραία ισλαμιστικό «Μέτωπο αλ Νούσρα» ανατινάχθηκε μπροστά σε κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού στη Σαάσαα, 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ μέλη της υπηρεσίας και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Την ίδια περίπου ώρα, ένας ακόμη καμικάζι ανατινάχθηκε σε κοντινό στρατιωτικό οδόφραγμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν στρατιώτες, των οποίων ο αριθμός δεν έχει γίνει γνωστός. Μέχρι το μεσημέρι, χτες, οι συριακές αρχές δεν είχαν σχολιάσει τις δύο αυτές πληροφορίες.

Στο μεταξύ, νέα έκκληση για άμεση στήριξη των προγραμμάτων βοήθειας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυναν χτες οι υπεύθυνοι του προγράμματος για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ιορδανία, επαναλαμβάνοντας ότι ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες οι πρόσφυγες περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα και πλέον δεν υπάρχουν οι δυνατότητες και τα μέσα για να τους παρασχεθεί βοήθεια. Οπως ανακοίνωσε η Μελίσα Φλέμινγκ, εκ μέρους του προγράμματος, μόνο το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα συρο-ιορδανικά σύνορα περίπου 6.400 άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν να προστεθούν στις δεκάδες χιλιάδες που έχουν βρει καταφύγιο στον καταυλισμό Ζαατάρι, όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ