Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ποιητής» της θεσσαλικής γης

Στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας έμεινε γνωστός ως ο φωτογράφος της Θεσσαλίας, καθώς το έργο του υμνεί το θεσσαλικό τοπίο και τους κατοίκους του. Ο λόγος για τον Τάκη Τλούπα, τον σπουδαίο φωτογράφο, που μαζί με τον Σπύρο Μελετζή και τον Κώστα Μπαλάφα αποτελούν την «Αγία Τριάδα» της ελληνικής φωτογραφικής τέχνης. Το Μουσείο Μπενάκη, τιμώντας τη μνήμη του, διοργανώνει (Νέο κτίριο οδού Πειραιώς), την έκθεση «Η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα», με την ευκαιρία της παρουσίασης του ομώνυμου βιβλίου. Μίας καλαίσθητης έκδοσης (εκδόσεις Καπόν και Μουσείο Μπενάκη) την οποία υπογράφουν ο Αντώνης Καρκαγιάννης και ο Νίκος Χουρμουζιάδης. Στις 400 περίπου σελίδες του φιλοξενούνται 600 φωτογραφίες του Τ. Τλούπα, μέσα από τις οποίες απαθανατίζεται η ελληνική φύση, ο άνθρωπος και ο καθημερινός του αγώνας.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει έως τις 27/2, φιλοξενεί 190 επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες συγκροτούν ενότητες ανάλογες μ' αυτές του βιβλίου: περιβάλλον, δομημένος χώρος, άνθρωπος, διαδρομές, αγροτικές εργασίες, καθημερινή ζωή, αγορά, επαγγέλματα, διατρέχοντας χρονολογικά το σύνολο του έργου του φωτογράφου.

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο φίλος και συνοδοιπόρος στη φωτογραφική τέχνη Κώστας Μπαλάφας, «ο Τ. Τλούπας υπήρξε ένας χαρισματικός καλλιτέχνης, ποιητής του θεσσαλικού βουνού και κάμπου, που αγάπησε με πάθος τον τόπο του και τους ανθρώπους. Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε και επαγγελματικά, χωρίς όμως να τον αλλοιώσουν τα εμπορικά κυκλώματα. Δεν ήταν κυνηγός του φανταχτερού, που σκοπό είχε να εντυπωσιάσει, αλλά "μάστορας" με εξαίρετο ήθος και ασύλληπτη ευγένεια. Οι φωτογραφίες του μας μεταφέρουν τη μαγεία της αλήθειας και της πραγματικότητας. Χρέος και υποχρέωση του κάθε νέου καλλιτέχνη είναι να καταχωρεί στο έργο του την εποχή και τον τόπο του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ