Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Κινητικότητα για την αναδυόμενη αγορά

Εντείνονται οι διεργασίες για την εφόρμηση του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ στη λεκάνη της Μεσογείου

Στο... πνεύμα των ημερών, που θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο διεργασιών και εκδηλώσεων που σχετίζονται με την ενίσχυση των επιχειρηματικών και γενικότερα των οικονομικών «δεσμών» με χώρες της Μεσογείου, της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης - πρακτικά, με την εξαγωγή εμπειρίας καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της «Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας», (Euro - Med TDS). Πρόκειται για ένα όργανο συνεργασίας των εμπορικών κυρίως επιχειρήσεων μεσογειακών χωρών της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της ΓΣ στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την υπόθεση της συνεργασίας στον μεσογειακό χώρο με γνώμονα την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Είναι ενδεικτικό ότι στον χαιρετισμό του χτες, στη ΓΣ της «Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας», όπου συμμετέχουν 35 χώρες σύμφωνα με τους διοργανωτές (εργοδοτικές οργανώσεις, επιμελητήρια), ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα εμπλακούν στο νέο εμπορικό τοπίο που προσπαθεί να στήσει η ΕΕ στο χώρο της Μεσογείου. «Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιλαμβάνεται περισσότερο από τον καθένα τα οφέλη που θα έχει για τις οικονομίες των χωρών μας, για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών της περιοχής αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη και μεγέθυνση των επιχειρήσεων, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, με κύριο μοχλό τις επιχειρήσεις», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πέρα από τα μεγάλα και εύκολα λόγια περί της... ευημερίας των λαών της περιοχής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Βαλινάκης έδωσε μια ιδέα για την εμπλοκή της ΕΕ στην περιοχή, η οποία έχει προϋπολογίσει συνολική «βοήθεια» 18 δισ. ευρώ, ενώ ο FEMIP, ένας ειδικός μηχανισμός για τις επενδύσεις και την εταιρική σχέση στην περιοχή, διαχειρίζεται τα 12 δισ. ευρώ από αυτά τα κονδύλια για τη δανειοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη διοργάνωση, σκοπός της «Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας» είναι «η διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών και η κατάργηση των εμποδίων στο διακρατικό εμπόριο των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ενωση και των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ