Σάββατο 12 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Μπήκε στη δεύτερη φάση το ξεπούλημα

Ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη φάση της διαδικασίας - με τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ - για το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) και των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της παλιάς «Ολυμπιακής», με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αγοραστές.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών-Επικοινωνιών ενημερώθηκαν χτες το πρωί από το «σύμβουλο ιδιωτικοποίησης» (επενδυτικός οίκος Lazard) για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους υποψήφιους αγοραστές. Ομως, απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες και, μόνο μέσω συνεργατών τους, απλά ...διοχέτευαν τη «συγκρατημένη αισιοδοξία τους».

Λίγο αργότερα και μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε ότι είναι «αρκετοί οι ενδιαφερόμενοι», για να προσθέσει ότι στο επόμενο στάδιο «θα προχωρήσουμε με τους επικρατέστερους απ' αυτούς και όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια». Και σε άλλη ερώτηση, εξήγησε πως μεταξύ των ενδιαφερομένων «είναι και αεροπορικές εταιρίες, είναι και επενδυτές και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον 17 επενδυτικά σχήματα, εκ των οποίων, οκτώ κατέθεσαν και συγκεκριμένες - αλλά μη δεσμευτικές - προτάσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών συμπεριλαμβάνονται και οικονομικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στα προηγούμενα (επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ) εγχειρήματα για την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τεχνική βάση, εμπορεύματα, κλπ.).

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί πέντε αποτυχημένα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης, όλα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθένα από τα οποία οδηγούσε στην παραπέρα υπονόμευση και απαξίωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Το νέο - νεοδημοκρατικό εγχείρημα - άρχισε στις αρχές του περασμένου Γενάρη, όταν με εντολή της κυβέρνησης ο επενδυτικός οίκος «Lazard» προχώρησε σε δημοσίευση πρόσκλησης ενδιαφέροντος στον ελληνικό και διεθνή Τύπο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης της ΝΔ, η δεύτερη φάση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης λήγει σε 1-1,5 μήνα. Στο διάστημα αυτό, θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, αναφορικά με το τίμημα και τους όρους εξαγοράς της εταιρίας και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του ομίλου.

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η κινδυνολογική εμμονή της κυβέρνησης στον ισχυρισμό ότι αυτή είναι «η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία της εταιρίας». Πρόκειται ξεκάθαρα για ωμό εκβιασμό, με διπλό στόχο: Πρώτο και κύριο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχτούν την όποια επιλογή χωρίς αντίσταση. Και δεύτερο, να περάσει στην κοινή γνώμη το μήνυμα ότι η ιδιωτικοποίηση είναι τάχα επιβεβλημένη. Η αποτυχία του πρώτου και κύριου κυβερνητικού στόχου εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην εταιρία, οι οποίοι θα πρέπει να αγνοήσουν τη σκόπιμη κινδυνολογία και να ξεκινήσουν άμεσα αγώνα για την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου. Οσον αφορά στο δεύτερο στόχο, η κοινή γνώμη θα πρέπει να ξέρει ότι το ξεπούλημα της ΟΑ και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων το επιβάλλουν οι πολυεθνικές των αερομεταφορών, οι οποίες θέλουν να κάνουν απευθείας κουμάντο στην εταιρία και αν δεν τα καταφέρουν να κλείσει οριστικά, ώστε να καρπωθούν οι ίδιες το μερίδιο αγοράς που καλύπτει σήμερα η ΟΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την είχαν «προγραμμένη» ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2005-09-23 00:00:00.0)
Τουλάχιστον 4 οι υποψήφιοι «μνηστήρες» (2005-04-14 00:00:00.0)
Κάλεσμα συστράτευσης για την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου (2003-09-02 00:00:00.0)
Στο παιχνίδι και οι Αυστραλοί (2001-11-16 00:00:00.0)
Μέχρι τις 15 του Νοέμβρη η τελική απόφαση (2001-10-30 00:00:00.0)
«Δούρειος Ιππος» οι υποψήφιοι αγοραστές; (2001-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ