Τρίτη 15 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέο πυρηνικό πυραυλικό «σύμπλεγμα»

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Σεργέι Ιβανόφ, υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, δήλωσε στις 13 Φλεβάρη στο Μονάχο, πως στη Ρωσία ετοιμάζει ένα νέο στρατηγικό πυραυλικό σύμπλεγμα. «Εχουμε κάθε λόγο να υποθέτουμε, πως αυτό θα είναι ένα μοναδικό σύμπλεγμα, που ανάλογό του δεν έχει κανείς στον κόσμο», υπογράμμισε ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα λόγια του, το σύστημα αυτό θα δημιουργηθεί «σύντομα και δε θα κατευθύνεται εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά θα επιτρέψει να εξασφαλιστεί η ασφάλεια κι η κυριαρχία της Ρωσίας από οποιαδήποτε απειλή που υπάρχει και μπορεί να εμφανιστεί στο μέλλον».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει τόσους πυραύλους, όσοι υπήρχαν στα σοβιετικά χρόνια. Ομως η Ρωσία είναι και θα είναι μία μεγάλη πυρηνική δύναμη. Ενεργά εκσυγχρονίζουμε όλο το δυναμικό μας, χωρίς κυνήγι για την ποσότητα, αλλά στρέφοντας κύρια την προσοχή μας στην ποιότητα».

Ο Σ. Ιβανόφ δεν αποκάλυψε με λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων πυραυλικών συμπλεγμάτων, μόνο υπογράμμισε πως: «Αυτό που είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας στο κοσμοδρόμιο "Πλεσέτσκ", κάθε λέξη του, κάθε παύλα, έχει μεγάλη σημασία».

Να σημειωθεί, πως πριν ένα χρόνο, στις 18 Φλεβάρη του 2004, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δοκιμής πυρηνικών πυραύλων στο «Πλεσέτσκ», ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι «ως αποτέλεσμα των πειραμάτων που εκτελέστηκαν στη διάρκεια των γυμνασίων αυτών, οριστικά βεβαιωθήκαμε και επιβεβαιώσαμε πως στο κοντινό μέλλον οι ρώσικες ένοπλες δυνάμεις στρατηγικής σημασίας, θα εξοπλιστούν με πυραυλικά συστήματα που θα είναι σε θέση να πλήξουν στόχους σε διηπειρωτικό βάθος, με ταχύτητα πολλαπλά μεγαλύτερης αυτής του ήχου και με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και με δυνατότητα ελιγμού, τόσο στο ύψος, όσο και στην πορεία».

Ο Ρώσος υπουργός επίσης σχολίασε τη δήλωση του επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι, ο οποίος από το Λονδίνο που έχει εγκατασταθεί, δήλωσε πως οι Τσετσένοι ένοπλοι αποσχιστές έχουν πυρηνικό όπλο μικρής δύναμης. Ο Σ. Ιβανόφ χαρακτήρισε αυτούς τους ισχυρισμούς ως μύθους. «Δεν είναι η πρώτη χρονιά στον κόσμο που διαδίδονται οι μύθοι οι οποίοι υποστηρίζονται από τη σειρά των ΜΜΕ. Οι μύθοι συνίστανται στο ότι τα πυρηνικό όπλα στη Ρωσία δεν προστατεύεται καλά κι οι εγκληματίες μπορούν να το εκμεταλλευτούν αυτό». Ο Ρώσος υπουργός σημείωσε πως αυτές οι φήμες έχουν «συγκεκριμένο πολιτικό στόχο», τον οποίο όμως δε διευκρίνισε, αν και είναι ευρύτερα γνωστό πως ορισμένοι στη Δύση ζητούν ανοιχτά να τεθεί το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο υπό ξένο στρατιωτικό έλεγχο.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ