Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Στο βάθος... νέα αντιλαϊκά μέτρα

Με πρόσχημα τα ελλείμματα Βρυξέλλες και Αθήνα ετοιμάζουν τη νέα αντιλαϊκή τους επίθεση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

H Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΕ, έφτασε στο τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας και αν μέχρι το τέλος του 2006, δε μειώσει το έλλειμμά της στα επιθυμητά όρια, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Κομισιόν, που θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων και προστίμων, έως και 0,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το δρόμο για πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική αναμένεται να ανοίξει το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (EKOFIN), που θα θέσει την ελληνική οικονομία υπό την αυστηρή επιτήρηση της ΕΕ, λόγω του υπερβολικού ελλείμματος. Ο Ελληνας υπουργός, Γιώργος Αλογοσκούφης, που βρίσκεται από χτες στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Eurogroup», συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος του ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεση της Κομισιόν να προχωρήσει στο άρθρο 104 (9), της Συνθήκης του Μάαστριχτ και να θέσει την Ελλάδα υπό επιτήρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε για ακόμα μία φορά δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, ότι θα επιβάλλει τη σκληρότερη δυνατή οικονομική πολιτική, γονατίζοντας τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών. Η απόφαση δε, της Κομισιόν να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 104 (9), χρησιμοποιείται και ως κάλυψη από την κυβέρνηση της ΝΔ, που σηκώνει τα χέρια ψηλά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πολιτών, με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί να παραβλέψει τις εντολές της ΕΕ.

Αλλωστε παρά τις διαβεβαιώσεις για αμοιβαία συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και ΕΕ, παραμένει ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των λαϊκών στρωμάτων η απειλή, ότι σε περίπτωση αποτυχίας και αυτή τη φορά για μείωση του ελλείμματος, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε επιβολή κυρώσεων, που θα πλήξουν για ακόμα μία φορά τα χαμηλά οικονομικά στρώματα και θα σημάνουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών και κοινωνικών παροχών.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, συναντάται και με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Ντανούτα Χούμπνερ, ενώ χτες επισκέφθηκε τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Σ. Δήμα και τον Επίτροπο για θέματα Υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Μ. Κυπριανού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ