Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΛΙΓΚΑ
Επιχείρηση... ποδόσφαιρο

Το επόμενο βήμα, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερο καλούπωμα του ποδοσφαίρου στα ασφυκτικά πλαίσια που επιτάσσει η εμπορευματοποίησή του και η εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται το άθλημα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Είναι η δημιουργία - αποτελεί θέμα χρόνου η τυπική επικύρωση - της Ενωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών. Δηλαδή η απόκτηση νομικής υπόστασης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) του συνασπισμού των Ευρωπαίων επιχειρηματιών ποδοσφαίρου.

Η μέχρι σήμερα πραγματικότητα (εμπορευματοποιημένο στην πράξη, ημιεπαγγελματικό σε θεσμικό πλαίσιο και διοίκηση) δημιουργεί κενά και αντιθέσεις. Οι επιχειρηματίες λοιπόν αποφάσισαν - καιρό πριν - να ελέγχουν οι ίδιοι το «προϊόν» τους, χωρίς μεσολαβητές, άρα να καρπώνονται περισσότερα. Τα τεράστια συμφέροντα και η εξουσία που διακυβεύονται, λογικά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους θιγόμενους (ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ). Ομως μετά και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο... παιχνίδι, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν.

Προχτές λοιπόν στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Λιγκών, με σκοπό να υπογράψουν το ιδρυτικό καταστατικό. Οι ποδοσφαιρικές αρχές επέμειναν στις αντιρρήσεις τους και για λόγους τακτικής η υπογραφή ανεβλήθη (ως τον Απρίλη). Ομως η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Η Ενωση ουσιαστικά υφίσταται και προς επιβεβαίωση τούτου, υπογράφτηκε η διακήρυξη προθέσεων. Ενα μανιφέστο, ενδεικτικό του τι θ' ακολουθήσει. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στους σκοπούς είναι «να προωθήσει τα συμφέροντα των λιγκών» δηλαδή των επιχειρήσεων - ομάδων που τις συγκροτούν... Την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (που στη συνέχεια θα γίνει ΔΣ) αποτελούν οι εκπρόσωποι Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου και Ελλάδας (Λυκουρέζος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ