Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
«Κοινό μέτωπο» Τεχεράνης - Δαμασκού
  • Η Μόσχα διαπραγματεύεται την πώληση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στη Δαμασκό
  • Αναστάτωση από ισχυρή έκρηξη κοντά στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό Νταϊλάμ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Τη δέσμευση της χώρας του «να βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα τη Συρία για να αντιμετωπίσει τις απειλές εναντίον της αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία» εξέφρασε, χθες, ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μουχάμαντ Ρεζά Αρεφ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο πρωθυπουργό, Μουχάμαντ Νάτζι Οτρι. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στην ιρανική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Σύρος αξιωματούχος, συνοδευόμενος από πολυάριθμη διπλωματική και οικονομική αντιπροσωπεία.

Ο Οτρι, από την πλευρά του, επισήμανε την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς και την «ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού μετώπου απέναντι στις προκλήσεις». Οι δύο άνδρες απέφυγαν επισταμένα να αναφερθούν σαφώς στις αμερικανικές απειλές εναντίον τους και προτίμησαν να δώσουν περισσότερο βάρος στις συμφωνίες εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας που θα υπογράψουν. Ας σημειωθεί ότι οι ιρανικές επενδύσεις στη Συρία αγγίζουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια και προορίζονται, κυρίως, για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενός εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου, ενώ στα σχέδια υπάρχει ακόμη και η κατασκευή μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τις δηλώσεις των δύο ανδρών έσπευσε να σχολιάσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, εκτιμώντας ότι πρόκειται «για μια περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη υπαρχόντων προβλημάτων» με τις δύο χώρες. Το Ισραήλ δεν είχε σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Τεχεράνη μέχρι χθες βράδυ. Ο ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ αρκέστηκε, για άλλη μια φορά, να επαναλάβει τον κίνδυνο που αποτελεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να υποστηρίξει ότι, με βάση τις πληροφορίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, το Ιράν θα διαθέτει πυρηνική βόμβα εντός των επομένων 6 μηνών.

Οι ρωσικοί πύραυλοι

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, υποστήριζε ότι η Μόσχα διαπραγματεύεται με τη Δαμασκό την πώληση αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων τύπου Strelets, μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Iskander, για τα οποία είχε γίνει λόγος λίγο καιρό νωρίτερα. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά ούτε και διαψεύστηκαν από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Στο συγκεκριμένο θέμα είχε πρωτοαναφερθεί, ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα προχωρήσει τελικά σε αυτήν την πώληση, παρά τις αντιρρήσεις και τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ισραήλ. Αμέσως μετά τη μετάδοση της είδησης, χθες, ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για την απόφαση της Μόσχας να προχωρήσει σ' αυτήν την πώληση.

Τέλος καλό, όλα καλά;

Αναστάτωση και κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς προκάλεσε, χθες το μεσημέρι, η είδηση που μετέδωσε πρώτο το ιρανικό αραβόφωνο δίκτυο «αλ Αλάμ» και αναπαρήγαγε η ιρανική κρατική τηλεόραση περί ισχυρής έκρηξης στην πόλη Νταϊλάμ, 180 χλμ. από το Μπουσχέρ όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ιρανικός πυρηνικός σταθμός. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για κάποιο πύραυλο που έπληξε το έδαφος ή για πτώση εξωτερικού ντεπόζιτου καυσίμων από διερχόμενο ιρανικό αεροσκάφος.

Η ανησυχία κορυφώθηκε, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, καθώς λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, Αλί Γιουνέσι, είχε επιβεβαιώσει ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει, τους τελευταίους μήνες, τον ιρανικό εναέριο χώρο και είχε προειδοποιήσει ότι την επόμενη φορά θα καταρριφθούν. Το ζήτημα έκλεισε, όταν Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επισήμως ότι η έκρηξη προερχόταν από εργασίες κατασκευής ενός φράγματος, στην πόλη Νταϊλάμ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ