Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Προκρούστεια» λύση με συγχωνεύσεις σχολείων

Παρά τις σοβαρές αντιπροτάσεις γονιών κι εκπαιδευτικών, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης αποφάσισε τις συγχωνεύσεις 4 σχολείων σε 2

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στις 10 Φλεβάρη.
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στις 10 Φλεβάρη.
Με τη «μέθοδο του Προκρούστη» και παρά την κάθετη διαφωνία φορέων της εκπαίδευσης, γονιών και μαθητών η πλειοψηφία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης (ΝΑΘ), που πρόσκειται στη ΝΔ, αποφάσισε να ψηφίσει την πρόταση συγχώνευσης των σχολείων της Ανω Τούμπας (28ου Λυκείου με 29ο Λύκειο και 2ου Γυμνασίου με 3ο Γυμνάσιο). Αποφάσισε δηλαδή, τα τέσσερα σχολεία να γίνουν δύο: ένα Λύκειο κι ένα Γυμνάσιο.

Με αυτή την απόφαση τα τμήματα των σχολείων που έχουν ήδη μεγάλο αριθμό μαθητών θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην επίδοση των μαθητών, ενώ θα μειωθεί και το διδακτικό προσωπικό κατά 30%. Σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις, που εύλογα υπάρχουν, η απόφαση προβλέπει να μείνουν ως έχουν, αριθμητικά και στη σύνθεσή τους, τα τμήματα της Β' και Γ' τάξης των δύο λυκείων για ένα με δύο χρόνια. Η πρόταση που ψήφισε η πλειοψηφία του ΝΣ είναι ουσιαστικά αυτή, που κατέθεσαν οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και εγκρίθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας της ΝΑΘ. Την πρόταση καταψήφισε η ΝΑΣΥ και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, τη στιγμή που στήριξε και προώθησε την ίδια πολιτική.

Στη συνεδρίαση του ΝΣ παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε μαζική αντιπροσωπεία των τεσσάρων σχολείων. Αντιπαρατέθηκαν με την πρόταση οι εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων του 29ου Λυκείου, των συλλόγων γονέων των 29ου Λυκείου και 2ου Γυμνασίου και της Δ' ΕΛΜΕ, που πρότειναν την άμεση ανέγερση σχολείου στο οικόπεδο της Δορυλαίου, για να λυθεί έτσι με εκπαιδευτικούς όρους το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε όλη την περιοχή Πυλαίας, Ανω Τούμπας, Χαριλάου. Επίσης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ επισήμαναν ότι και οι συγχωνεύσεις είναι επίπτωση της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που υπακούει στη λογική της αγοράς και της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, και σημείωσαν ότι η ΝΑΘ θα πρέπει να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να ακολουθήσει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για ικανοποίηση των αιτημάτων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μαθητών, των εργαζόμενων γονιών και των εκπαιδευτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ