Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χιονοστιβάδα μέτρων

Στην προώθηση της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας θα κινηθεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που θα καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση

Χιονοστιβάδα μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία θα κινούνται στις κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής της Λισαβόνας, αποφάσισαν από κοινού η ελληνική κυβέρνηση με το Κοινοτικό Διευθυντήριο στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ. Με χτεσινές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αν και ήταν φειδωλός στην περιγραφή των μέτρων με τα οποία θα επιδιωχτεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, δεν έκρυψε το γενικό τους «στίγμα».

Τα μέτρα, όπως εξήγησε, θα είναι στενά δημοσιονομικού χαρακτήρα (με στόχο τη μείωση του ελλείμματος), αλλά και ...αναπτυξιακού χαρακτήρα (για την εκπλήρωση των στόχων της Λισαβόνας). Τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως τα κατανοούν στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από νέες παρεμβάσεις στο σσφαλιστικό σύστημα, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις - γενικότερη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας - ώστε να επέλθει... ανάπτυξη. Οι θέσεις αυτές ενισχύονται και από απόψεις κύκλων του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι εξηγούσαν στο «Ρ», πως όταν οι Βρυξέλλες ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώξει τη μείωση του ελλείμματος με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, εννοούν - πρώτα και κύρια - παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη γήρανση του πληθυσμού.

Για το ίδιο θέμα, το ΕΚΟΦΙΝ επισημαίνει ότι «στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας θα περιγράφονται τα δημοσιονομικά μέτρα που θα υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Τα μέτρα αυτά (δημοσιονομικής ή και... αναπτυξιακής φύσης) θα αποτυπώνονται στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στη Βουλή, για να το καταθέσει στη συνέχεια προς έγκριση στις Βρυξέλλες, μέχρι την 21η Μάρτη. Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει ότι στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας, θα υπάρχουν τρία σενάρια, που θα προβλέπουν τη μείωση του ελλείμματος:

Το πρώτο κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέσα στον τρέχοντα χρόνο (όπως και ο προϋπολογισμός του 2005) και το δεύτερο στο 3,6% του ΑΕΠ, όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες. Το τρίτο σενάριο προβλέπει εκτροπή του προϋπολογισμού από τους τεθέντες στόχους. Σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας απέφυγε να απαντήσει αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα (σε περίπτωση που ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005 τεθεί εκτός στόχου) ή αν η περίοδος ...«προσαρμογής» σταματάει το 2006 ή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ