Σάββατο 19 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ολοι μαζί στις 25 του Φλεβάρη
  • Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης
  • Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Θεσσαλία

Και οι αγρότες της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ερχόμενης Παρασκευής 25 του Φλεβάρη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Στα πλαίσια της κινητοποίησης, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κύρια αιτήματα των αγροτών είναι:

  • Η απορρόφηση όλης της παραγωγής στο βαμβάκι, το ρύζι και τα άλλα προϊόντα, με τιμές και επιδοτήσεις που θα εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.
  • Κρατική στήριξη της γεωργίας και ανθρώπινες συντάξεις, 400 ευρώ τουλάχιστον η κατώτερη.

Στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ τονίζονται ανάμεσα στα άλλα:

«Οι αγώνες μας είχαν ήδη ένα πρώτο αποτέλεσμα: Εφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς και απαξίωσαν παραπέρα τους αγροτοπατέρες.

Ομως, τα προβλήματα και παραμένουν και θα οξύνονται όσο προχωράει η εφαρμογή της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν αποτελέσματα και προοπτική οι αγώνες μας είναι η κλιμάκωση και η συνέχιση των κινητοποιήσεών μας, ο ενιαίος αγώνας για τα αγροτικά προβλήματα, η κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στις αιτίες που γεννούν τα προβλήματά μας, που είναι η ΚΑΠ και οι αντιαγροτικές πολιτικές και κανονισμοί, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Στο μεταξύ, η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων, και συγκεκριμένα την κλήση για ανάκριση 5 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση στις 28/12/04 στη Χαλκηδόνα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί και στις αγροτικές κινητοποιήσεις την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Αστυνομεύει, ποινικοποιεί και απειλεί τους πρωτοπόρους αγρότες, με την ελπίδα ότι θα τους τρομοκρατήσει και θα υπονομεύσει τους αγώνες τους.

Η ΠΑΣΥ δηλώνει τη συμπαράστασή της στους διωκόμενους αγρότες. Καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να αντιπαλέψει τις διώξεις και να συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στον αφανισμό της, για την ανάπτυξη της γεωργίας μας, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας μας και τις ανάγκες του λαού μας», τονίζεται στο κάλεσμα.

Στη Θεσσαλία

Με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία για την επιτυχία της νέας πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ. Οπως αποφασίστηκε στις συνεδριάσεις των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της περιοχής, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, τη μέρα της κινητοποίησης θα γίνουν συλλαλητήρια, ενώ θα προηγηθούν άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, όπως περιοδείες και εξορμήσεις στα χωριά. Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια στο Νομό Λάρισας θα γίνουν σε Φάρσαλα, Αγιά, Τύρναβο και αλλού και στους Νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, στις κεντρικές πλατείες των πρωτευουσών, στις 11 π.μ. και 10.30 π.μ., αντίστοιχα.

Επίσης, στο Νομό Καρδίτσας θα γίνουν συγκεντρώσεις των απλήρωτων ντοματοπαραγωγών τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη στους Σοφάδες, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο και των απλήρωτων βαμβακοπαραγωγών στις 23 του μήνα στον Παλαμά, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, επιδίωξή της είναι «να συζητηθούν και να αποφασιστούν συγκεκριμένες ενέργειες για να υπάρξει λύση στα πολύ οξυμένα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βαμβακιού και ντομάτας και έχουν να κάνουν με την ύπαρξή τους και τη συνέχεια στην καλλιέργειά τους».

Υπενθυμίζουμε ότι το «παρών» τους στο συλλαλητήριο στην Καρδίτσα θα δώσουν και εργαζόμενοι, οι απολυμένοι της ντοματοβιομηχανίας «ΠΡΟΝΤΑΚΤΑ» και του εργοταξίου της Δρακότρυπας, ενώ σχετικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και από άλλους φορείς του νομού.

Η ΠΑΣΥ με τη νέα πανελλαδική παναγροτική κινητοποίηση στις 25 Φλεβάρη, αλλά και διοργανώνοντας τον πανελλαδικό γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, στις 20 Μάρτη, στο χώρο της εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων, δίνει συνέχεια στον αγώνα προοπτικής και διεξόδου της μικρομεσαίας αγροτιάς με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, στοχεύοντας στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στην εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ