Πέμπτη 18 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεκπεραίωση ... απαλλοτριώσεων

Από «α» αρχίζει ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, έτσι η εκκαθάριση των εκκρεμών απαλλοτριώσεων ξεκίνησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατ' αλφαβητική σειρά, σύμφωνα και με την επιθυμία του υπουργού Πολιτισμού.

Ωστόσο, το θέμα δεν ήταν τόσο απλό όσο φαινόταν, αφού η πολυπόθητη πολιτική των απαλλοτριώσεων για αρχαιολογικούς σκοπούς, που έπρεπε να γίνονται ιεραρχημένα και με σαφή κριτήρια αξιολόγησης, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Και δεν υλοποιήθηκε, γιατί αυτή η δραστηριότητα του ΥΠΠΟ, την οποία έχει αναλάβει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, χρησιμοποιήθηκε ευκαιριακά και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες από τις πολιτικές ηγεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να βαρύνεται το ΤΑΠΑ με απαλλοτριώσεις δισεκατομμυρίων, που αδυνατεί να αποπληρώσει, τόσο ώστε να αναγκαστεί πρόσφατα στο σημείο να αναζητήσει δάνειο. Παράλληλα το Ταμείο χρεώθηκε με την πληρωμή λειτουργικών δαπανών του ΥΠΠΟ (επιδόματα υπαλλήλων κ. ά.) που έπρεπε να καλύπτει ο Τακτικός Προϋπολογισμός. Αυτή στιγμή το ΤΑΠΑ είναι έτοιμο να καλύψει εκκρεμότητες ύψους 30 δισ., αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι που θα απελευθερωθούν τι θα γίνουν; Θα περιφραχτούν, θα προστατευτούν, θα αναδειχτούν;

Η απόφαση του Θ. Πάγκαλου να συζητηθούν... μαζικά και χωρίς μέθοδο οι απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν προς έγκριση, έκανε τα μέλη του ΚΑΣ να σκεφτούν ότι για άλλη μια φορά ένα τόσο σοβαρό θέμα θα λυθεί πρόχειρα. Αλλωστε το γεγονός ότι το ΤΑΠΑ θα εξοφλήσει 30 δισ. σε ιδιώτες, δε σημαίνει ότι λύθηκαν και τα οικονομικά του προβλήματα.


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ