Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τεκμηριωμένη κριτική για το σύνολο των προβλημάτων

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Κόμματος ανέδειξαν τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Μονόδρομος είναι για τους αγρότες η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Motion Team

Μονόδρομος είναι για τους αγρότες η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε μια σειρά τομείς όπως η διάθεση των προϊόντων, οι παροχές του ΟΓΑ, οι συνθήκες ζωής στο χωριό και η λειτουργία της ΑΤΕ αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που παρενέβησαν στη συζήτηση της Επερώτησης.

Ο Δ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι ζητούνται από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα που σαπίζουν στις αποθήκες. Κατήγγειλε ότι 900.000 τόνοι σιταριού μένουν απούλητοι και πρέπει η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους παραγωγούς και ότι η ποσότητα σταριού που πουλήθηκε είχε τιμή 25% μικρότερη από πέρσι, ενώ η τιμή του ψωμιού συνεχώς αυξάνεται. Το ρύζι, είπε, πουλήθηκε μισοτιμής, τα ροδάκινα κάτω του κόστους, τα μποστανικά μένουν αδιάθετα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να αποζημιώσει τους παραγωγούς δίνει αφειδώς ενισχύσεις στους μεγαλέμπορους με κάθε είδους επιδοτήσεις. Συνεχίζοντας την παράθεση των προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο βουλευτής είπε ότι οι πατάτες μένουν απούλητες, τα σταφύλια έμειναν στα αμπέλια, ενώ για 60.000 τόνους βαμβάκι οι παραγωγοί δεν επιδοτούνται. Λέτε, κατέληξε ο Δ. Τσιόγκας στους παραγωγούς να μην καλλιεργούν πλέον βαμβάκι, αλλά όπως δείχνει η πραγματικότητα δεν υπάρχει τελικά αγροτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να καλλιεργήσει ο μικρομεσαίος αγρότης.

Ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στον ΟΓΑ και υπενθύμισε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι στο τέλος της τετραετίας η σύνταξή του θα φθάσει στα 330 ευρώ. Αυτό, είπε, σημαίνει ότι για κάθε χρόνο πρέπει να δίνεται αύξηση 33 ευρώ, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μόλις 12 ευρώ. Ετσι ο αγρότης μετά από 44 χρόνια δουλιάς παίρνει σύνταξη μόλις 203 ευρώ, ποσό το οποίο, στην πραγματικότητα, αντιστοιχεί σε ένα μικρό επίδομα πρόνοιας. Ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου η κατώτερη σύνταξη του αγρότη να είναι 420 ευρώ.

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε ότι υπάρχει έλλειμμα ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτικών προϊόντων και πρέπει να γίνει ρύθμιση, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και το αγροτικό κεφάλαιο, αλλά και τα προϊόντα που είναι στις αποθήκες με αποζημίωση που θα κινείται στο 100% της αξίας. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει τα απαραίτητα ποσά για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων αγροτικής υποδομής.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης στην τοποθέτησή του στάθηκε στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι αγρότες στα χωριά τους. Είπε συγκεκριμένα ότι η κατάσταση είναι δραματική σε όλους τους τομείς: Τα Κέντρα Υγείας, τόνισε, πάσχουν από ελλείψεις, ενώ τα νοσοκομεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις στην εκπαίδευση είναι δραματικές και η έλλειψη εκπαιδευτικών και σχολείων οδηγούν αρκετά παιδιά των αγροτών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η έννοια της ψυχαγωγίας είναι ανύπαρκτη στις αγροτικές περιοχές και αναφερόμενος στη θέση της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία είπε ότι αυτή «σαπίζει ανάμεσα στα σάπια λουλούδια του βαμβακιού και στα σάπια φύλλα του καπνού».

Στους συνεταιρισμούς, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Α. Τζέκης, καταγγέλλοντας ότι αυτοί βρίσκονται στο περιθώριο ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Μάλιστα, είπε, η ΝΔ θεωρεί «αρκούντως φιλελεύθερο» το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ και έτσι φυσικά δεν το αλλάζει. Με την τακτική της χρεοκοπίας των συνεταιρισμών, συνέχισε, οι μόνοι που ωφελήθηκαν είναι οι εμποροβιομήχανοι, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τα σχετικά κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ οι συνεταιρισμοί πήραν μόλις το 9%, ενώ το υπόλοιπο δόθηκε στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αναφορά έκανε και στην ΑΤΕ, καταγγέλλοντας ότι λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός για την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ από την άλλη συνεχίζει τη ληστεία των αγροτών με τις διάφορες ρυθμίσεις που κάνει για τα αγροτικά δάνεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ