Τρίτη 8 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τίμησαν τη «Μάχη της Κοκκινιάς»

Με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής τίμησε χτες ο Δήμος της Νίκαιας σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης την επέτειο από τη Μάχη της Κοκκινιάς που έγινε από τις 4 έως τις 8 του Μάρτη 1944. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη όπου έπεσαν πατριώτες. Στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης Στέλιος Μπενετάτος επισήμανε πως πρέπει πολλά να γίνουν για να γνωρίσουν οι νέοι αυτή την εποποιία του λαού μας της περιόδου '40-'44. Να μάθουν και να πιστέψουν ότι καμία πολεμική μηχανή όσο ισχυρή κι αν φαντάζει, κανένας σφετεριστής και εκμεταλλευτής των λαών δεν είναι ανίκητος.

Από την πλευρά της η Αφροδίτη Μπαλλά, μιλώντας εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, τόνισε ότι αυτή η πόλη δε μας κάνει μόνο περήφανους για την πόλη μας και τους προγόνους μας αλλά δείχνει και το δρόμο που πρέπει να ακολουθεί ο λαός όταν κινδυνεύει η πατρίδα του και οι κατακτήσεις του. Είναι οι δρόμοι του αγώνα, της αξιοπρέπειας, της αταλάντευτης στάσης απέναντι στις δυνάμεις που υπονομεύουν την ειρήνη και τη ζωή.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στο ανακαινισμένο πλέον μουσείο της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται στο χώρο της μάντρας του μπλόκου. Εκεί η Δημοτική Αρχή απένειμε αναμνηστικό χαρακτικό μετάλλιο για τα 60 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς στο Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, στο σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο Φοίνικας» και στον Εδουάρδο Γεωργίου, αρχιτέκτονα - σκηνογράφο που ανέλαβε αφιλοκερδώς την ανακαίνιση του μουσείου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Κώστα Καζάκου, του Στέφανου Ψαραδάκου και του μουσικού ομίλου Νίκαιας στην αίθουσα «Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού».

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος και Ελπίδα Παντελάκη, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου, ο Μιχαήλ Νουφαρίτσης, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς, ο Θανάσης Βλότζος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ