Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές επιθέσεις

Κοντά σε κυβερνητική συμφωνία η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία και το Ενωτικό Κουρδικό Ψηφοδέλτιο

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, όπου μένουν Δυτικοί εργολάβοι...

Associated Press

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, όπου μένουν Δυτικοί εργολάβοι...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Με σταθερό και, μάλλον, κλιμακούμενο ρυθμό, συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ιράκ εναντίον όλων όσοι θεωρούνται συνεργάτες ή μέλη των αντικατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, μετά από πολλές μέρες διαβουλεύσεων, φαίνεται ότι οι δύο νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη, το Κουρδικό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο και η Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία, των σιιτών που υποστηρίχτηκε από τον Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας.

Το σιιτικό τέμενος Σαχιντάιν, στη Μοσούλη, έγινε, χθες το απόγευμα, στόχος ενός καμικάζι αυτοκτονίας. Η επίθεση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης τελετής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι περισσότεροι από 19, ενώ ορισμένες πηγές τους ανεβάζουν στους 36. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 25. Η επίθεση σημειώθηκε μετά από δύο μέρες που σημαδεύτηκαν από αλλεπάλληλα περιστατικά βίας, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα στη Βαγδάτη, σε ενέδρα, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι σκότωσαν 2 Ιρακινούς αστυνομικούς και έναν αντισυνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Ιρακινοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες οι επιτιθέμενοι φορούσαν αστυνομικές στολές. Στο Κιρκούκ δολοφονήθηκε από αγνώστους στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, ενώ στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, από επίθεση με όλμους και χειροβομβίδες κατά αμερικανικής βάσης σκοτώθηκε 1 γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 3 άμαχοι.

Χθες, επίσης, η ιρακινή αστυνομία παραδέχτηκε ότι ουδέποτε έγινε «απόπειρα δολοφονίας», όπως είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη, κατά του υπουργού Σχεδιασμού της προσωρινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το αυτοκίνητο του υπουργού δέχτηκε «κατά λάθος» τα πυρά ξένων μισθοφόρων, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη ξένης εταιρίας, ενώ διερχόταν από δρόμο της συνοικίας Μανσούρ. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 2 από τους σωματοφύλακες του υπουργού.

Στημένες ιστορίες και κυβερνητικές συμφωνίες

Στις 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, κατά την οποία η νέα Βουλή θα συγκληθεί σε σώμα. Αυτό ανακοινώθηκε χθες με τη διευκρίνιση ότι η συνεδρίαση αυτή θα γίνει ακόμη και αν δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση.

Εντούτοις, φαίνεται ότι η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία, που υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία του ισχυρού σιιτικού κλήρου, και το Ενωτικό Κουρδικό Ψηφοδέλτιο (δηλαδή οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους), βρίσκονται πολύ κοντά σε μια κυβερνητική συμφωνία. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία αποδέχτηκε να συζητηθεί σοβαρά από τη νέα κυβέρνηση το κουρδικό αίτημα για επαναπατρισμό περίπου 100.000 Κούρδων στο Κιρκούκ και για προσάρτηση του Κιρκούκ στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Σε αντάλλαγμα, οι Κούρδοι φέρονται να αποδέχτηκαν να αποκτήσουν μόνο μία υπουργική θέση. Κατά τα άλλα, Πρόεδρος του Ιράκ αναμένεται να εκλεγεί ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί και πρωθυπουργός ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος «Ντάουα» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Το ζήτημα του Κιρκούκ και το μελλοντικό καθεστώς του είναι από τα βασικά θέματα που έχει θέσει ως σημεία ανησυχίας η Αγκυρα.

Τέλος, χθες, στη δημοσιότητα δόθηκε η μαρτυρία ενός αποστρατευμένου Αμερικανού πεζοναύτη, σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώην λοχίας Ναντίμ Αμπού Ράμπεχ, λιβανικής καταγωγής, υποστηρίζει ότι η σύλληψη έγινε ένα 24ωρο νωρίτερα από ό,τι ανακοινώθηκε. Υποστηρίζει ότι σημειώθηκε στην περιοχή Ντουρ του Τικρίτ και ότι ο Χουσεΐν βρισκόταν σε ένα φτωχικό σπίτι και όχι σε λαγούμι. Τονίζει ότι έγινε σκληρότατη μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας πεζοναύτης και καταλήγει ότι όλα όσα είδαν, στη συνέχεια, το φως της δημοσιότητας σκηνοθετήθηκαν για να κερδηθούν οι εντυπώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ