Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Πλεονάζον προσωπικό» σε όλες τις ΔΕΚΟ

Το εφιαλτικό μέλλον της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ είναι πλέον ορατό, καθώς υπουργοί και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες «ανακαλύπτουν» τώρα  πρόβλημα πλεονάζοντος προσωπικού...

Εφιαλτικές θα είναι οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους από την εφαρμογή της «θεραπείας σοκ» που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ταχύρυθμη εφαρμογή του προγράμματος των «διαρθρωτικών αλλαγών», των άκρατων δηλαδή ιδιωτικοποιήσεων και της πλήρους παράδοσης των «αγορών» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηδη υπουργοί της κυβέρνησης και άλλοι παράγοντες έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για το «πλεονάζον προσωπικό» που υπάρχει σήμερα σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ για το θέμα των «διαρθρωτικών αλλαγών» και των επιπτώσεών τους συναντήθηκαν χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου.

Θέμα των σχέσεων ιδιωτικοποιήσεων - «πλεονάζοντος προσωπικού», αλλά και απολύσεων στις ΔΕΚΟ τέθηκε και από τον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, σε χτεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Εξουσία». Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «πλεονάζον προσωπικό - υπό μια αυστηρή έννοια - υπάρχει σε όλες ΔΕΚΟ και τις τράπεζες που ιδιωτικοποιούνται». Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκαν φράσεις - ελιγμοί, όπως «πάγια πολιτική μας είναι να μη κάνουμε απολύσεις» επικαλέστηκε το «ακραίο» παράδειγμα των Ναυπηγείων, όπου υπήρξαν μετατάξεις προσωπικού. Οπως δήλωσε, «σε ακραίες περιπτώσεις όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, που δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο σχήμα της ιδιωτικοποίησης, προκρίνουμε λύσεις μετατάξεων, αλλά φυσικά αυτό δε γίνεται σε καμιά περίπτωση στις τράπεζες». Οι περιπτώσεις βέβαια της Ιονικής και των άλλων μικρότερων τραπεζών, που ιδιωτικοποιήθηκαν, διαψεύδουν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Για το θέμα την προώθησης των «διαρθρωτικών αλλαγών» και των «επώδυνων μέτρων» (απολύσεις, μείωση προσωπικού κλπ.) που κρίνονται αναγκαία πως πρέπει να ληφθούν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χτες μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έκανε λόγο για την αναγκαιότητα «ραγδαίας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών», θέμα για το οποίο άλλωστε ενημέρωσε και τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες προσκείμενες στον Γ. Παπαντωνίου, ο τελευταίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όλο το φάσμα «διαρθρωτικών παρεμβάσεων». Η ενημέρωση αφορούσε την πορεία ιδιωτικοποίησης - με την εξεύρεση «στρατηγικού εταίρου» - του ΟΤΕ, της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», της Εμπορικής Τράπεζας (αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις για εκχώρηση μέρους των μετόχων της), των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και την προώθηση του νομοθετικού έργου για την «απελευθέρωση» της αγοράς τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Παπαντωνίου, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας στην ΟΝΕ ενόψει της Συνόδου ΕΚΟΦΙΝ στις 5 Ιούνη και της Συνόδου Κορυφής στη Λισαβόνα στις 19-20 Ιούνη, για την οποία - όπως δήλωσε - «αναμένουμε μια τυπική απόφαση χωρίς πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ». Σκιαγραφώντας τη μετα-ΟΝΕ περίοδο έκανε λόγο για «νέα εποχή», όπου το κυρίαρχο θα είναι η «ανταγωνιστικότητα» και κατά τη συνήθη τακτική ωραιοποίησης, αλλά και παραποίησης της ζοφερής για τα λαϊκά στρώματα νέας περιόδου, συνέδεσε τις ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις με «υψηλότερα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης» και «περισσότερο καλά εισοδήματα και πολύ περισσότερες θέσεις δουλιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ