Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασχημα μηνύματα για την καρδιά

Την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες αποτελεί σήμερα η στεφανιαία νόσος, ενώ αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση των κρουσμάτων, σε 10-15 χρόνια από σήμερα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ενας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, συνέπεια της αθηροσκλήρωσης, είναι η υψηλή χοληστερόλη, την οποία παρουσιάζει σήμερα το 40% των ενηλίκων στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες με αφορμή το Δορυφορικό Συμπόσιο που πραγματοποιείται σήμερα στο πλαίσιο του 26ου ετήσιου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου, με θέμα «Στατίνες: Η πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των υπεριλιπιδαιμιών», με συντονιστή τον καθηγητή Καρδιολογίας Π. Τούτουζα.

Οπως επισημάνθηκε, παρά τις σημαντικές προόδους στο θέμα της αντιμετώπισης της υψηλής χοληστερόλης, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 87% των πασχόντων από υπεριλιπιδαιμία δεν ακολουθεί κάποια αντιλιπιδαιμική αγωγή. Και όμως, ομόφωνα η ιατρική κοινότητα δέχεται ότι η μείωση των τιμών της χοληστερόλης, είτε πριν την εκδήλωση καρδιακού επεισοδίου είτε μετά, μπορεί να μειώσει κατά 30% τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ