Παρασκευή 19 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δυσβάσταχτο το κόστος της «νέας ΟΝΕ»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πάνω από 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός για την Ολυμπιάδα του 2004, το νέο «εθνικό στόχο», ή τη «νέα ΟΝΕ» όπως τη χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της λεγόμενης Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το ποσό, είναι μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος των αναγκαίων έργων και των δράσεων που θα αναλάβει να εκτελέσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004», ο οποίος - με βάση σημερινές εκτιμήσεις - ανέρχεται στα 660 δισ. δραχμές.

Στην επιτροπή αυτή, που συνεδρίασε χτες στο Ζάππειο, δε συμμετέχει το ΚΚΕ, καθώς είναι αντίθετο τόσο με τον τρόπο που διοργανώνεται η Ολυμπιάδα (εμπορευματοποίηση, νέα πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του ελληνικού λαού, περαπέρα υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου κλπ.), όσο και με τον χαρακτήρα αυτής της επιτροπής, που δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά δημιουργεί μια εικόνα συναίνεσης, συνευθύνης και υψηλής εποπτείας και ελέγχου.

Μιλώντας στην επιτροπή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας, ανέφερε το ποσό του 1,5 τρισ. δραχμών σαν το πιθανό για να καλύψει τις ανάγκες εκτέλεσης των έργων. Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που ασχολούνται με το θέμα ανεβάζουν το ποσό στα 2 τρισ. δραχμές. Πρέπει, όμως, να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός (κρατικές δαπάνες και προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004») θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Για παράδειγμα στο Σίδνεϊ, μέχρι στιγμής υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 40%, ενώ στην Ατλάντα έφτασε το 70%.

Ο Χρ. Πάχτας ανέφερε ότι από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα χρηματοδοτηθούν τα επιλέξιμα έργα, και - όπως είπε - γίνονται διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την τελική επιλογή. Τα υπόλοιπα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και από τη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με βάση όσα είπε χτες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι φανερό ότι το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους Αγώνες θα αναλάβει να το πληρώσει τελικά ο ελληνικός λαός, ενώ η ένταξη Ολυμπιακών έργων στο ΚΠΣ θα «αφαιρέσει» άλλα έργα που επρόκειτο να γίνουν στην επαρχία.

Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είναι: το Ειδικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης (ο «Ρ» το περασμένο καλοκαίρι είχε δημοσιεύσει τις περισσότερες από τις παρεμβάσεις που προβλέπει το Σχέδιο) και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2000 - 2004» που αφορά έργα στην περιφέρεια. Ανάμεσα σε άλλα, το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει, εκτός από τα Ολυμπιακά έργα (Ολυμπιακό Χωριό, Κωπηλατοδρόμιο, Ιστιοπλοϊκό Κέντρο κ.ά.) αναπλάσεις ελεύθερων χώρων στην Αθήνα, αναπλάσεις πλατειών, έργα καλλωπισμού των βασικών πυλών εισόδου της πόλης, έργα υποδομής και πολλά άλλα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και ο συντονισμός για την υλοποίησή του από τα αρμόδια υπουργεία, θα γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την πορεία της προετοιμασίας. Η παρέμβαση του προέδρου του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού, αφού ο πρώτος εξέφρασε την επιθυμία του για καλύτερους όρους σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΟΕΟΑ, την περασμένη Τρίτη.

Αιχμές κατά του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Λ. Νικολάου εξαπέλυσαν οι Δ. Λιάνης, Δ. Αβραμόπουλος και Θ. Πάγκαλος, λόγω της κακής οργάνωσης της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ