Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προϊστορικό σπήλαιο στο νομό Τρικάλων

Απτή απόδειξη της συνέχειας του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο πολύ πριν τη Νεολιθική εποχή αποτελεί, κατά τους αρχαιολόγους, το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας νομού Τρικάλων, τη μελέτη ανάδειξης του οποίου ενέκρινε προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Κατά την εισήγηση, το σπήλαιο «έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής η μόνη προϊστορική θέση του ελλαδικού χώρου, με τόσο μεγάλη ακολουθία επιχώσεων» από τη Μέση και Ανώτερη Παλαιολιθική, τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική εποχή, δηλαδή από το 75.000 - 3.500 π.Χ. Αυτό αποδεικνύει πέραν κάθε βιβλιογραφικής αμφισβήτησης στο παρελθόν, «τη συνέχεια του πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο πολύ πριν τη Νεολιθική εποχή».

Το σπήλαιο ανασκάπτεται συνεχώς από το 1987 από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του ΥΠΠΟ, υπό τη διεύθυνση της δρ. Κατερίνας Κυπαρίσση και τα ευρήματά του το κατέστησαν ως σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο. Το εσωτερικό του σπηλαίου έχει εμβαδό περίπου 500 τ.μ. Τα παλαιολιθικά ευρήματα στη Θεσσαλία που αποκαλύφθηκαν πριν την έναρξη των ερευνών στο σπήλαιο είχαν αποδοθεί σε σποραδικές μετακινήσεις παλαιολιθικών κυνηγών. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η καθιέρωση της γεωργίας και της κεραμικής τεχνολογίας (οι διαφορετικές γνώσεις μεταξύ της νεολιθικής και της παλαιότερης κεραμικής) δεν ήταν «εισαγόμενες» στη σημερινή Θεσσαλία, αλλά προέκυψαν ως αποτέλεσμα πολλών χιλιετιών.

Μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται τρεις ταφές, με τα αρχαιότερα οστά (14.500 π.Χ.), ευρήματα που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά σπάνια (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Βρέθηκαν 15 καλοδιατηρημένες εστίες φωτιάς και 4 αποτυπώματα ποδιών διαφορετικών ανθρώπων που χρονολογούνται 46.330 χρόνια πριν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ