Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μετανάστευση στο επίκεντρο

Με 120 ταινίες από όλο τον κόσμο θα διεξαχθεί το 7ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, από 1-10 του Απρίλη στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας» και στις δύο αίθουσες της Προβλήτας 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης («Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές»).

Φέτος το φεστιβάλ εστιάζει θεματικά στο ζήτημα της μετανάστευσης και εκτός από σχετικές ταινίες θα οργανωθεί και ημερίδα στις 5/5 στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές».

Στα αφιερώματα περιλαμβάνονται αυτά στον Καναδό Pierre Perrault και την Φινλανδή Pirjo Honkasalo, η οποία εστιάζει στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα δώσει διάλεξη για το έργο της και τις απόψεις της για το ντοκιμαντέρ. Ο Καναδός δημιουργός ασχολήθηκε με την εκβιομηχάνιση και τις επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες του Κεμπέκ και το έργο του θεωρείται «σταθμός» στην ιστορία του ντοκιμαντέρ.

Στα παράλληλα αφιερώματα περιλαμβάνονται: Αφιέρωμα στο φεστιβάλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης, αφιέρωμα στα 60 χρόνια από το Ολοκαύτωμα (με συλλογή σχετικών ταινιών), στον «εθνογραφικό» κινηματογράφο.

Στο «Ελληνικό Πανόραμα» θα προβληθούν οι ταινίες: «Με τα δικά τους μάτια» της Ειρήνης Φοσγκεράου, «Μετά το τσουνάμι - Σουμάτρα» της Αννέτας Παπαθανασίου, «CHO OYU» του Παύλου Τσιαντού, «Ιστορία των χρόνων μου: Μάνος Ζαχαρίας - 1968» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Παρασκήνιο: Νίκος Σκαλκώτας - Στο τελευταίο αναλόγιο» του Γιώργου Σκεύα, «Μέθεξις» του Γιώργου Μπότσου, «Οι μουσικοί του κόσμου - Μάλι» του Χρόνη Πεχλιβανίδη, «Εποχές και συγγραφείς: Ηλίας Βενέζης» του Τάσου Ψαρρά, «Η Παναγία στην Τήνο» του Δημήτρη Γκουζιώτη, «Αιθιοπία - Ταξιδεύοντας με τη Μάγια» (ΜΕΡΟΣ Α΄) του Χρόνη Πεχλιβανίδη, «Το κύκλωμα» του Ανδρέα Αποστολίδη.

Στο τμήμα των «Ειδικών Προβολών» θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο καημός της ωραίας Ελένης» του Νίκου Αλευρά, «H εκδρομή - Γιάννενα» του Χρήστου Καρακάση, «Οι Ελληνες ήρθαν από τον ωκεανό» του Γιάννη Κατωμερή, «Δημιουργώντας γνώση: Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Κρήτη» του Μιχάλη Σηφάκη, «Συνήθειες» του Γεράσιμου Ρήγα, «LEIPZIG, LIBERTY» του Κωνσταντίνου Γούτου.

Αντιδρούν οι σκηνοθέτες

«Μειώνει τη θέαση του ελληνικού κινηματογράφου» το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η οποία υποστηρίζει ότι «ανακάλυψε» ένα νέο κανονισμό λειτουργίας του Φεστιβάλ, λίγες μέρες πριν την έναρξή του.

Η ΕΕΣ επιτίθεται προσωπικά στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Δ. Εϊπίδη («δυστυχώς το Φεστιβάλ του κ. Εϊπίδη είναι γνωστό ότι παίζεται σε άδειες αίθουσες»), σημειώνοντας ότι από τις 75 δηλώσεις συμμετοχής ελληνικών ταινιών «κόπηκαν» οι 38, «όλες ανεξάρτητες παραγωγές, που δεν τους δίνει έτσι το δικαίωμα να παιχτούν ούτε σε άδειες αίθουσες». Ετσι, η ανεξάρτητη παραγωγή «συνθλίβεται ανάμεσα στις παραγωγές του ΕΚΚ (σ.σ. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) και της Κρατικής Τηλεόρασης».

Προσθέτει ότι η ποσόστωση του προγράμματος του Φεστιβάλ (20% ελληνικές ταινίες, 80% ξένες) «αποτελεί πρωτοφανή αυθαιρεσία του νέου κανονισμού» και χρεώνει «προχειρότητα» στην επιλογή των ταινιών και γενικότερα στην προετοιμασία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γεύσεις» αντικομμουνισμού και σ' αυτό (2011-03-21 00:00:00.0)
Λαμπρή εικόνα σε «ασφυκτική κορνίζα» (2007-04-01 00:00:00.0)
Τίμησαν το «Παρασκήνιο» (2003-02-18 00:00:00.0)
40ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου (1999-11-12 00:00:00.0)
Οθόνης παραλειπόμενα (1998-09-19 00:00:00.0)
Πραγματικότητα και ντοκιμαντέρ (1995-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ