Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οθόνης παραλειπόμενα

"Δεκαήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου",πραγματοποιεί η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.Το "Δεκαήμερο" (τελειώνει στις 25/9) χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Το σινεμά της σύγχρονης μεγαλούπολης.Το βλέμμα κινηματογράφου στην ελληνική επαρχία.Μεταμεσονύκτιο σινεμά: Το ανατρεπτικό σινεμά του Νίκου Νικολαϊδη.Βίντεο, ένα νέο μέσο με κινηματογραφικές προοπτικές.

Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονταν οι ταινίες: "Η νύχτα της μυστικής συνάντησης" του Τάκη Αντωνόπουλου, "Ρεπό" του Βασίλη Βαφέα, "Πρωινή περίπολος" του Νίκου Νικολαϊδη.

Στα πλαίσια της δεύτερης ενότητας σήμερα θα προβληθούν σε μεταμεσονύκτια προβολή στις 00.30 "Τα κουρέλια τραγουδάν ακόμη".

Στα πλαίσια της τρίτης ενότητας θα παρουσιαστούν, αύριο, οι βραβευμένες ταινίες του 16ου Φεστιβάλ Δημιουργών Κινηματογράφου και βίντεο που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Ιούνη: "Το περιστατικό" του Χρήστου Προσύλη, "Γυάλινο" του Σπύρου Αμιρόπουλου, "Τρύπιος Κόσμος" των Αγγελου Φραντζή και Στρατή Βουγιούκα, "Μια τελευταία μέρα" του Πέτρου Καλκόβαλη, "Σινεφίλ;" της Μελίνας Τσαμπάνη, "Handover" του Βασίλη Κεχαγιά, "Κραυγή Σιωπής" της Αλεξάνδρας Ακανθοπούλου και "Τέντερ" του Χρήστου Δήμα.

Η τέταρτη ενότητα ξεκινά στις 21/9 με το "Εργοστάσιο" του Τάσου Ψαρρά. Ακολουθούν: "Λιποτάκτης" των Γιώργου Κόρα - Χρήστου Βούπουρα (22/9), "Φανουρόπιτα" του Δημήτρη Γιατζουδάκη (23/9), "Δονούσα" της Αγγελικής Αντωνίου (24/9). Το αφιέρωμα θα κλείσει στις 25/9 η "Δέσποινα" του Σωτήρη Γκορίτσα.

Πριν από κάθε ταινία προβάλλεται μια μικρού μήκους ταινία της Διεθνούς Αμνηστίας. Προβολές γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ, 9μμ - Είσοδος ελεύθερη.

  • Κυκλοφόρησε το 22ο τεύχος του περιοδικού "Αντικινηματογράφος" με ύλη ενδιαφέρουσα, όπως πάντα. Από τα περιεχόμενα ξεχωρίζουμε τις συνεντεύξεις του Κλοντ Σαμπρόλ και του Οτάρ Ιοσελιάνι, το πολυσέλιδο αφιέρωμα στις Κινηματογραφικές Λέσχες, τις αναφορές στο έργο του Σταύρου Τορνέ, στο Νέο Μεξικανικό Κινηματογράφο, στον κινηματογράφο και την πόλη. Στο τεύχος περιλαμβάνονται, επίσης, κριτικές για την ταινία του Γούντι Αλεν "Μπανάνες" και τον "Κλέφτη ποδηλάτων" του Βιτόριο ντε Σίκα και ένα μικρό αφιέρωμα για τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο.
  • Σε τρεις ηπείρους ταξιδεύουν οι "Χαμένες νύχτες" της Αγγελικής Αντωνίου, ενώ στις αίθουσες θα βρεθεί από τις 2/10. Η ταινία προβάλλεται (τον Σεπτέμβρη) στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας, στην κριτική επιτροπή του οποίου συμμετέχει και η σκηνοθέτης. Το Νοέμβρη οι "Χαμένες νύχτες" θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αργεντινής.
  • Από 29/9 - 5/12 θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αρχαίας Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,με συμμετοχή 15 ταινιών μεγάλου μήκους και 15 ταινιών μικρού μήκους στο διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Δεκτές γίνονται ταινίες με υπόθεση, ντοκιμαντέρ και κινούμενων σχεδίων μικρού και μεγάλου μήκους, σε 35 ή 16mm. Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι 15 Οκτώβρη, στα γραφεία της Αθήνας (τηλ. 8564.470) ή της Ηλείας (τηλ. 0621-37223).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ