Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Δεν είναι βρετανική περιουσία

"Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν δεν ολοκληρωθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης",είπε χτες ο πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων, Γκράχαμ Μπινς,ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα, προσκεκλημένος της Επιτροπής για την Προστασία της Κληρονομίας του λόρδου Μπάυρον.

Αλλά, η τελική μελέτη για το Μουσείο θα είναι έτοιμη τον Οκτώβρη, σύμφωνα με όσα είπαν οι αρχιτέκτονες Μανφρέντι και Νικολέτι στον Ζυλ Ντασσέν.Οπως ήταν αναμενόμενο, η χτεσινή συνέντευξη στράφηκε κυρίως σε θέματα των Μαρμάρων, καθώς ο Γκ. Μπινς δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επιστροφή,ακόμα κι αν υπάρχουν αντιρρήσεις από το Βρετανικό Μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση, για την οποία είπε: "Το κυβερνών κόμμα αυτοπεριγράφεται ως εργατικό, αλλά βρίσκεται πολύ πίσω από αυτό που θέλει η κοινή γνώμη".Τόνισε, επίσης, ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της επιστροφής και ότι "είναι ντροπή να θεωρούν κάποιοι πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μέρος της βρετανικής περιουσίας και παράδοσης".

Ο Γκράχαμ Μπινς χτες συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο, τον Ζυλ Ντασσέν και εκπροσώπους του Ιδρύματος "Μελίνα Μερκούρη". Επίσης, στο Αστικό Κέντρο Καρέα έδωσε διάλεξη με θέμα "Οι ηθικές αξίες του Μπάυρον και η αντίθεσή του με τον Ελγιν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ