Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
Κοινή δράση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Αποσπάσματα από την κοινή διακήρυξη της Συνάντησης

Σε μια κοινή διακήρυξη για το χαρακτήρα της ΕΕ, την πολιτική της και την ανάγκη αντίστασης των λαών και της νεολαίας κατέληξαν οι νέοι που συμμετείχαν στην 4η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών. Η συνάντηση έχει κατοχυρωθεί πια ως θεσμός για τις Κομμουνιστικές Νεολαίες της Ευρώπης και συναντά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από νεολαιίστικες οργανώσεις. Αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (10-11 Μάρτη) και είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε χώρα η οποία βρίσκεται «υπό ένταξη», ενώ συμμετείχαν και οργανώσεις από χώρες που είναι «υπό ένταξη». Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής οργανώσεις: Νεολαία του Τουρκικού ΚΚ, Νεολαία του ΚΚ στη Δανία, ΚΝ Τσεχίας, ΚΝ Πορτογαλίας, ΚΝ Ισπανίας, ΚΝΕ, ΕΔΟΝ, ΚΝ Γεωργίας, Βουλγάρικη Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας. Ως παρατηρητές παρακολούθησαν ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Μιγκέλ Μαδέιρα και εκπρόσωπος της ΚΝ Κούβας.

«Πλάι στους αγώνες των προοδευτικών και των δημοκρατικών δυνάμεων, ειδικά της επαναστατικής και κομμουνιστικής νεολαίας και τον δύσκολο αγώνα των κομμάτων μας, την προσήλωση για τη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού μετώπου αγώνα, που θα διευρύνεται σε συνεργασία με δημοκρατικές, προοδευτικές και εθνικοαπελευθερωτικές δυνάμεις, μπορούμε να καταλήξουμε στο ότι ο Σοσιαλισμός είναι η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση τόσο σε κάθε χώρα, όσο και στην Ευρώπη», τονίζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι νέοι κομμουνιστές.

Η ΕΕ υπηρετεί τους κεφαλαιοκράτες

Μιλώντας για το χαρακτήρα της ΕΕ επισημαίνουν ότι «από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν καθορίστηκε η βάση της ένωσης, καθοδηγείται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, ιδιαίτερα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, τα μονοπώλια, τις τάξεις των κεφαλαιοκρατών και των αστών των κρατών - μελών.

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ καθορίστηκε με αυτόν τον τρόπο. Η διεύρυνση της 1ης Μάη του 2004 συμπεριέλαβε πρωταρχικά πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με στόχο τη σταθεροποίηση του καπιταλισμού και τον περιορισμό των κατακτήσεων του σοσιαλιστικού συστήματος στις χώρες αυτές, ορισμένες από τις οποίες είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ και άλλες που θα γίνουν σύντομα.

Η διεύρυνση της ΕΕ επιφέρει την υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών σε όφελος των μονοπωλίων και των καπιταλιστών. Η ΕΕ ελέγχει τα κράτη - μέλη με πολλούς τρόπους και με την καθιέρωση της συνταγματικής συνθήκης της ΕΕ που τίθεται υπεράνω όλων των Συνταγμάτων, καταργώντας την εθνική κυριαρχία των κρατών, με στόχο την ενίσχυση της νεο-φιλελεύθερης και ιμπεριαλιστικής πολιτικής».

Προσθέτουν ακόμα ότι «οι στρατιωτικές δομές της ΕΕ είναι συμπληρωματικός παράγοντας που στηρίζει την οικονομική πλευρά της επεκτατικής πολιτικής της Ενωσης», ενώ θα επεμβαίνουν και σε εσωτερικά ζητήματα σε κάθε περίπτωση «απειλής» (έννοια η οποία αναφέρεται σε «συστήματα απελευθέρωσης, ισότητας και σε επαναστατικές εξεγέρσεις»).

«Σχετικά με τα ζητήματα εκπαίδευσης», οι Κομμουνιστικές Νεολαίες υπογραμμίζουν ότι «η διαδικασία που άρχισε με τη Διακήρυξη της Μπολόνια σημαίνει την παράδοση των πανεπιστημίων στην υπηρεσία των καπιταλιστών και το πιο εντυπωσιακό ζήτημα είναι πως σε μια σειρά χωρών, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η εκπαίδευση σταδιακά επιβαρύνεται με δίδακτρα. Τα διπλώματα απαξιώνονται και ο αριθμός των πλεοναζόντων αποφοίτων αυξάνει. Με την εφαρμογή αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα, οι άνθρωποι αναγκάζονται να περιορίζονται σε συγκεκριμένα πεδία και να διαμορφώνονται ως όντα ενταγμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ διαμορφώνει μια γενιά αποξενωμένη από τη ζωή της και από την κοινωνία».

Παλεύουμε για αντιιμπεριαλιστική Ευρώπη

Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι «μέρα με τη μέρα, υπάρχει ενίσχυση του αγώνα κατά της πολιτικής της ΕΕ», καθώς μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν είναι ικανοποιημένοι με τα καταστροφικά μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και την υγεία, αντιδρούν στο «ευρωσύνταγμα».

Ετσι οι Κομμουνιστικές Νεολαίες διακηρύσσουν ότι παλεύουν:

  • «Για μια Ευρώπη συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων εθνών με ίσα δικαιώματα, με σεβασμό στα συμφέροντα και τις επιθυμίες των λαών, με το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τη μοίρα της.
  • Για μια Ευρώπη με καλύτερες συνθήκες ζωής, δουλιά με δικαιώματα, ισότητα, αλληλεγγύη, και ανάπτυξη όλων των χωρών.
  • Για μια Ευρώπη ειρηνική που προωθεί την αποστρατιωτικοποίηση, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ηγεμονίας.
  • Για μια Ευρώπη παράγοντα της κοινωνικής προόδου, της ανάπτυξης και της συνεργασίας, της αλληλεγγύης με όλους τους λαούς.
  • Για μια Ευρώπη που επιβεβαιώνει τον πλούτο των διαφορών, των ταυτοτήτων και των εθνικών πολιτισμών, που προωθεί την πολιτισμική, την τεχνική και την καλλιτεχνική ανταλλαγή, με σεβασμό προς όλες τις γλώσσες.
  • Για μια άλλη πορεία προς την Ευρώπη, με άλλες πολιτικές, αντιμονοπωλιακές και αντιιμπεριαλιστικές».

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν την ανάγκη συνέχειας του διαλόγου, αποκάλυψης του χαρακτήρα και των πολιτικών της ΕΕ, ενημέρωσης του λαού και της νεολαίας και οργάνωσης σχετικών κινητοποιήσεων, καθώς «η καθιέρωση κοινής δράσης και αγώνα μεταξύ των νεολαιών είναι κρίσιμης σημασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ