Σάββατο 2 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Παπαδήμα: Κουρτ Πόλακ «Η Ιατρική στην αρχαιότητα (Ελλάδα -Ρώμη - Βυζάντιο. Η Ιατρική στη Βίβλο και το Ταλμούδ)» (μετάφραση - επιμέλεια Αιμίλιος Δημ. Μαυρουδής. Μελέτη για την Ιατρική, από την πρώιμη ελληνική ιατρική, με μαρτυρίες από την κρητο-μυκηναϊκή εποχή, τους ομηρικούς γιατρούς - θεραπευτές, τον μυθικό Ασκληπιό και τον μέγα Ιπποκράτη, την Ιατρική στο Βυζάντιο, ακόμη και την παρουσία της Ιατρικής στη Βίβλο και στο Ταλμούδ). Ζαν Μαραμπινί «Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ» (μετάφραση Ελπινίκη Βανδώρου - Δημήτρης Βανδώρος, μελέτη). Νόαμ Τσόμσκι «Για τη φύση και τη γλώσσα» (μετάφραση Γιώργος Κοτζόγλου, πρόλογος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Συλλογή κειμένων του Αμερικανού γλωσσολόγου, μεταξύ των οποίων και ένα δοκίμιό του για το ρόλο των διανοουμένων στην κοινωνία και στη διοίκηση και μια συνέντευξή του). Παρασκευάς Σερενές «Εις Πύλον τιμαθόεντα» (ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τον μυθικό Νέστορα, τις αρχαιότητες, τη φύση της Πύλου και τη θάλασσα του Ναυαρίνου).

-- Μουσείο Μπενάκη - «Ολκός»: Βαλεντίνη Τσελίκα «Πηνελόπη Δέλτα (Αφήγηση ζωής)». Καλαίσθητο λεύκωμα, με εικαστικό υλικό, πλήθος επιστολών, ημερολογιακών αναμνήσεων, φωτογραφιών για το έργο και τη ζωή της Πηνελόπης Δέλτα, κριτικές για το έργο της και αφηγήσεις που «αναπαριστούν» το φιλολογικό και πολιτικό κλίμα της εποχής της.

- Δημήτριος Β. Γραμμένος «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης». (Πολυτελής, μεγάλου μεγέθους, λευκωματικής μορφής τόμος για την ιστορία, τα κειμήλια, τις δραστηριότητες του δεύτερου μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου της χώρας σε κείμενα του διευθυντή του Δ. Β. Γραμμένου και πρόλογο του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη. Εκδοση του Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση).

- «Το Δέντρο». Το εξαιρετικό λογοτεχνικό περιοδικό αφιέρωσε το 137-138 τεύχος του (Νοέμβρης 2004 - Γενάρης 2005) στη Μουσική περιλαμβάνοντας λογοτεχνικά και μουσικά κείμενα ξένων και Ελλήνων, παλαιών και σύγχρονων λογοτεχνών, μουσουργών, μαέστρων, μουσικών, μουσικοκριτικών. Μεταξύ άλλων των: Μπετόβεν, Φλομπέρ, Σεφέρη, Κούντερα, Κούκου, Καρούζου, Μητρόπουλου, Στραβίνσκι, Μπέρνσταϊν, Γεβάιχ, Ρίλκε, Μπρεντέλ, Βίτκενσταϊν, Δρακονταειδή, Μελότι κ.ά.

- Γκοβόστης: Ντέιβιντ Ιρβίνγκ «Η δίκη της Νυρεμβέργης» (μετάφραση Αλέξανδρος Ρήγας. Μελέτη για την περιβόητη «Δίκη του 20ού αιώνα», στην οποία καταδικάστηκαν ελάχιστα ανθρωποτέρατα του ναζισμού).

- «Μικρή Αρκτος»: Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα» (καλαίσθητο βιβλίο με πέντε τραγούδια του κορυφαίου Ισπανού ποιητή - δραματουργού, σε απόδοση του Σωτήρη Τριβιζά, που συνοδεύει cd με πέντε ποιήματα μελοποιημένα από τον Δημήτρη Μαραμή, σε ερμηνεία του Μίνωα Θεοχάρη. Η έκδοση είναι «καρπός» των Ακροάσεων Νέων Καλλιτεχνών - συνθετών και ερμηνευτών - που οργανώνει ο στιχουργός και δημιουργός της «Μικρής Αρκτου» Παρασκευάς Καρασούλος).

- Πατάκης: Τζούλια Κρίστεβα «Φονικό στο Βυζάντιο» (μετάφραση Μπάμπης Λυκούδης. Μυθιστόρημα της διάσημης Βουλγάρας θεωρητικού της σημειολογίας και ψυχανάλυσης, το οποίο εξιστορεί τις μηχανορραφίες στο Βυζάντιο, απεικονίζοντας ουσιαστικά τις σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης, τις οδύνες των μεταναστών και την τρομοκρατική και τρομολαγνική πολιτική). Κατερίνα Μυστακίδου «Η Μεγάλη Ιδέα στον Τύπο του Γένους (Ο Τύπος στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1800-1923)». (Μελέτη για τις επαναστατικές ιδέες και τη γλώσσα ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση από την τουρκοκρατία, την ελληνική ελίτ που απολάμβανε προνόμια από τον κατακτητή, αλλά και τους πατριώτες λογίους που εμφυσούσαν στο λαό την απελευθερωτική συνείδηση). Εβίνα Σιστάκου «Η άρνηση του έπους (Οψεις του τρωικού μύθου στην ελληνιστική ποίηση)» (μελέτη για τους ποιητές της ελληνιστικής περιόδου που «ξαναδιάβαζαν» τον Ομηρο, αναπλάθοντας παλιούς μύθους με νέες φόρμες, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τελικά τη νεότερη λογοτεχνία της Δύσης). Γιάννης Ξανθούλης «Το μενού των φαντασμάτων» (μυθιστόρημα). Βασίλης Τσιαμπούσης «Να σ' αγαπάει η ζωή» (διηγήματα). Στη σειρά «Βιβλία για εκπαιδευτικούς - Θεατρική Αγωγή» κυκλοφόρησε το βιβλίο των Ελενας Ελένη - Κατερίνας Τριανταφυλλοπούλου «Το εκπαιδευτικό θέατρο (στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό)», το οποίο περιλαμβάνει 10 σχέδια εκπαιδευτικής δράσης. Το θεωρητικό πλαίσιο του εκπαιδευτικού θεάτρου, τους στόχους, τα συστατικά και τις τεχνικές του, 28 ομαδικά παιχνίδια και σελίδες που εξοικειώνουν τους μαθητές με το θέατρο στο σχολείο). Ελενα Ελένη - Γρηγόρης Κανελλόπουλος «40 + 1 ιδέες για χειροποίητες κάρτες» (λεύκωμα, με εικόνες - ιδέες για να φτιάξουν τα παιδιά δικές τους ευχητήριες κάρτες).

- «Ιαμβος» (περιοδικό λόγου, τεύχος 7, με πολύ αξιόλογη ύλη για ξένους και Ελληνες δημιουργούς).

- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό για την ιστορία του βιβλίου, τεύχος 106).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ