Σάββατο 20 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΜΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καταρρίπτονται τα προσχήματα του διαλόγου

Σε συντονισμό της πάλης για άλλη παιδεία και μέτωπο αγώνα όλου του λαού, καλεί η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Ηεμμονή του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, στην πολιτική των διώξεων μαθητών και εκπαιδευτικών, αποδείχτηκε ακόμα μια φορά κατά τη χτεσινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με εκπροσώπους των καθηγητών, δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα και στήριξε ανοιχτά πλέον την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, το υπουργείο απορρίπτει την επαναφορά των επανεξεταστέων, είναι ανέτοιμο για μείωση μαθητών ανά τμήμα, περιμένει εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επιμόρφωση και δεν ανακοίνωσε αριθμό διορισμών (για τις τεχνικές ειδικότητες επιφυλάχτηκε φέτος, ενώ ο διαγωνισμός θα γίνει Οκτώβρη - Νοέμβρη), ενώ καμία νύξη δεν έκανε για οικονομικά αιτήματα.

«Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, "Συνεργασία"), που ζήτησε εσπευσμένα μάλιστα αυτή τη συνάντηση, φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί συνεχίζει να καλλιεργεί αυταπάτες για ικανοποίηση των αιτημάτων μέσω του διαλόγου», επισημαίνει η ΔΕΕ. Αν και η πλειοψηφία προσάρμοσε τα αιτήματά της στους σχεδιασμούς του υπουργείου (η μία από τις τρεις ώρες καταναλώθηκε για τη διαβλητότητα των εξετάσεων!) και δεν έθεσε αιτήματα που αφορούν την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (αποσύνδεση σχολείου από σύστημα εισαγωγής, πανελλαδικές εξετάσεις Β΄ και Γ΄ Λυκείου, κατάργηση ΤΕΕ, επετηρίδα, τα οποία έθεσε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ και είτε απορρίφθηκαν είτε δεν πήρε απάντηση), δεν κατάφερε να αποσπάσει και την παραμικρή δέσμευση για ικανοποίηση έστω και ενός επιμέρους προβλήματος. Ούτε καν για την αύξηση στις αποζημιώσεις συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις εξετάσεις δε δεσμεύτηκε ο υπουργός, κάτι που ήταν η κύρια επιδίωξη της πλειοψηφίας, ώστε να νομιμοποιήσει στα μάτια των συναδέλφων τη λογική του διαλόγου. Γι' αυτό και η συνάντηση ορίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, επισημαίνει η ΔΕΕ.

Η πλειοψηφία του ΔΣ, όχι μόνο δεν έθεσε αιτήματα ψηφισμένα από τις γενικές συνελεύσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έθετε και άλλα, π.χ., απορρόφηση αναπληρωτών, που αναιρεί το αίτημα της επετηρίδας. Και παρ' όλα αυτά, φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει (μετά τις 15 του Ιούνη).

Το αποτέλεσμα της χτεσινής συνάντησης καταρρίπτει κάθε πρόσχημα για την παραπέρα συνέχιση του εμπαιγμού, που λέγεται διάλογος. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ τονίζει ότι «όποιος παρακάμπτει την ιστορική αλήθεια ότι μόνο με αγώνες και μέτωπο οι εργαζόμενοι μπορούν να ανατρέψουν τις αντιλαϊκές επιλογές, υπονομεύει τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις των εργαζομένων και, στην ουσία, βάζει πλάτη στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής».

  • Συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ) την Τρίτη 23 του Μάη, ζητώντας επαναφορά της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτή και εκφράζοντας την αντίθεση των αδιορίστων ενάντια στη «μεταρρύθμιση». Το συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 7 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το μεσημέρι η ΠΕΑΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ